Ny storstädning hos Swedbank – halva styrelsen byts ut

Swedbank
Ny storstädning hos Swedbank – halva styrelsen byts ut

Göran Persson föreslås väljas om till styrelseordförande i Swedbank. Foto: TT

Finwire / Breakit

Storstädningen efter penningtvättsskandalen fortsätter.

Swedbanks valberedning föreslår en rejäl ommöblering i styrelsen vid årsstämman den 26 mars. Det framgår av ett pressmeddelande.

Fem nya ledamöter föreslås välja in och fyra lämnar. Det innebär att hela styrelsen har bytts ut sedan penningtvättsskandalen briserade.

Till omval föreslås de nuvarande styrelseledamöterna Göran Persson, Bo Magnusson, Kerstin Hermansson, Josefin Lindstrand och Anna Mossberg. Till nyval föreslås Bo Bengtsson, Göran Bengtsson, Hans Eckerström, Bengt Erik Lindgren och Biljana Pehrsson. Styrelseledamöterna Bodil Eriksson, Mats Granryd, Bo Johansson och Magnus Uggla har avböjt omval.

Göran Persson föreslås omväljas som styrelseordförande.

Bo Bengtsson och Göran Bengtsson har lång erfarenhet av bank- och finansbranschen. Bo Bengtsson är idag vd i Sparbanken Skåne och Göran Bengtsson är vd i Falkenbergs Sparbank. Hans Eckerström har en bakgrund som partner i Nordic Capital och är nu bland annat styrelseordförande i Nobia och styrelseledamot i Nordstjernan och Thule. Bengt Erik Lindgren har många års erfarenhet av styrelsearbete i olika banker. Han har varit vice vd i Swedbank , vice vd i Föreningssparbanken och vd på Spintab. Idag är Bengt Erik Lindgren bland annat styrelseledamot i Länsförsäkringar Bank och Humlegården Fastigheter samt styrelseordförande i Prevas. Biljana Pehrsson har gedigen erfarenhet från fastighetsbranschen och hon är idag vd för Kungsleden.

Läs fler artiklar
LÄS MER