Sök

Nordiska Galleriet ska bli störst i norra Europa – köper Länna Möbler

Nordiska Galleriet

Jessica Alversjö, Per Sköld, Axel Söderberg , Mattias Gustafsson och Rickard Liljeros. Foto: press.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Köpte anrika möbelbutiken och satsade på e-handel.

Nordiska Galleriet köper upp den Stockholmsbaserade möbelhandeln Länna Möbler för en hemlig prislapp. E-handelsraketen räknar med att landa på en omsättning på en halv miljard efter köpet.

“Länna Möbler har varit starka på skandinavisk design, samtidigt som vi har varit starka på internationell design. Vi får tillsammans en väldigt stark varumärkeskatalog, vilket är en bra grund att bygga vidare organisk tillväxt på. Målsättningen är att bli största aktören i norra Europa”, säger Axel Söderberg vd på Nordiska Galleriet.

Det var i december 2016 som han bestämde sig för att ta över den anrika möbelbutiken Nordiska Galleriet. Han hade precis slutat som vd på Hotel insider, en sajt som jämförde designhotell över hela världen när bolaget blev till salu och han bestämde sig för att slå till. 

Affärsområdet var helt nytt för Axel Söderberg, som har en bakgrund inom Private Equity och Investment Banking. Men han var intresserad av design och tyckte att möbler var en kul utmaning. 

Satsade på e-handel

Och det började med en ordentlig nystart. Tidigt togs beslutet att dra igång en e-handel för möbler och Per Sköld och Rickard Liljeros plockades in för att ratta den. 

De har båda en bakgrund från hårvårds- och skönhetssajten Bangerhead. Per Sköld som medgrundare och vd och Rickard Liljeros som marknadschef. 

“Vi träffades och började lista ut hur vi skulle sköta e-handeln ganska tidigt. Sedan tog det ungefär ett år innan vi kunde lansera den, det är rätt komplext att lansera e-handel för möbler”, säger Axel Söderberg och fortsätter.

“Men idag står den för över hälften av omsättningen om man exkluderar företagsförsäljningen.”

Sedan dess har det gått snabbt för den växande företagsgruppen. 2017 låg omsättningen på 48 miljoner kronor men förra året hade den ökat till hela 220 miljoner kronor. Och med köpet av Länna Möbler siktar man alltså på en omsättning på 500 miljoner kronor.

“Vi har dubblat försäljningen varje år organiskt och gjort ett mindre tilläggsförvärv i Göteborg”, säger Axel Söderberg.

Har vuxit utan riskkapital

Hittills har Nordiska Galleriet inte tagit in något riskkapital. Istället har de satsat sina egna pengar och försökt ligga så nära nollan på resultatraden som möjligt och återinvestera allt i ytterligare tillväxt.

Genom att satsa på tre olika ben att stå på, vilka är retail, e-handel och försäljning riktad mot företag, så har Nordiska Galleriet hittat en bra balans enligt Axel Söderberg.

Och även om e-handeln har varit en viktig faktor bakom den snabba tillväxten, så menar Axel Söderberg att det vore fel att tala om en retail-död inom deras segment. Butikerna är fortfarande väldigt viktiga.

“Möbler kräver fysiska utställningar fortfarande, man kan inte bara sälja online. Det är en stor emotionell investering som man ska leva med i 10-20 år. Det gör också att man är lite skyddad från Amazon och den typen verksamheter som många andra branscher är rädda för.”

Det handlar istället om att prioritera rätt.

”I butikerna satsar vi väldigt mycket på upplevelse och tjänster, alltså sånt som e-handel är mindre bra på. En kund kan komma in till våra butiker och träffa en Inredare som hjälper dem att rita upp deras hem i ritprogram, lägga fram färg och tygförslag, samt tipsa om design som kunden inte tidigare kände till. E-handeln har vi fokuserat på igenkännbar design, generellt produkter som kräver mindre specialisthjälp som till exempel belysning och designklassiker. Vi ser att de här två kanalerna spelar väldigt bra ihop och stärker varandra på ett tydligt sätt.”

Fortsätter som eget varumärke

Länna möbler kommer att drivas vidare som ett eget varumärke efter förvärvet, där de tidigare ägarna tillika äkta paret Mattias Gustafsson och Jessica Alversjö kommer att fortsätta arbeta operativt. Bolaget omsatte drygt 190 miljoner kronor 2019 med ett rörelseresultat före av- och nedskrivningar på cirka 20 miljoner. 

Kommer ni att göra fler förvärv framöver?

“Vi är opportunistiska, så kommer det intressanta möjligheter på vår väg så kommer vi att förvärva”, säger Axel Söderberg.

Omsättningen i hela Nordiska Galleriet Group låg på cirka 410 miljoner kronor med ett ebitda på 22 miljoner år 2019

Axel Söderberg är huvudägare i företagsgruppen, där Per Sköld, Rickard Liljeros och Emil Huang är delägare.

Läs mer