Cristina Stenbeck om sina investeringar: "Gärna i konsumentinriktade bolag"

Investering
Cristina Stenbeck om sina investeringar: "Gärna i konsumentinriktade bolag"

Tobias Blixt

Reporter

"Många har skapat produkter för kvinnor och har svårt att få män som investerare, då de ofta inte ser behovet för produkten på det vis som jag, som kvinna, kan göra."

Cristina Stenbeck meddelade i januari förra året att hon skulle lämna Kinneviks styrelse. Ett år senare är hon investerare och styrelseproffs med flera hundra miljoner kronor investerade i startup-bolag. 

I en intervju med Di Digital, berättar Cristina Stenbeck nu om sin investeringsstrategi. Totalt har hon idag satsat cirka 400 miljoner kronor i startup-sektorn, där fördelningen är ungefär lika mellan direkta investeringar och riskkapitalfonder. Tanken är att investera tidigt, utan att vara bland de första som kliver in i bygget.

”Jag investerar gärna i konsumentinriktade bolag som har lyckats bygga ett community kring sin produkt och sitt varumärke, genom att tänka nytt och hela tiden sätta kunden i första rummet. Jag tror att varumärken som avspeglar värderingar kunder vill identifiera sig med blir allt viktigare för att kunna bygga långsiktiga och globala bolag. Vi ser att detta sprider sig från branscher där varumärken traditionellt sett varit viktiga, som exempelvis retailbranschen, hela vägen till fintech-sektorn”, säger hon till tidningen.

Ungefär hälften av Cristina Stenbecks kapital är fortfarande investerat i Kinnevik, där hon också sitter i valberedningen. Hon är även ordförande i Zalando, som är Kinneviks största innehav, liksom styrelseledamot i Spotify.

Enligt Di Digitals undersökning är minst sju av hennes innehav grundade helt, eller delvis, av kvinnor. Cristina Stenbeck själv säger att hon aldrig skulle investera i ett bolag enbart på grund av grundarnas kön, hon förespråkar däremot entreprenörskap för alla.

”Många kvinnliga grundare söker sig till mig, vilket jag välkomnar. Många har skapat produkter för kvinnor och har svårt att få män som investerare, då de ofta inte ser behovet för produkten på det vis som jag, som kvinna, kan göra. Jag försöker vara tillgänglig och har investerat i grundare som nått mig via gemensamma kontakter, stannat mig på gatan eller kontaktat mig via sociala medier”, säger hon.

Cristina Stenbeck har investerat i flera bolag. Kända innehav är, enligt Di Digitals sammanställning, de svenska bolagen Voi, Werlabs, Caliroots, Babyshop, Swiftr, Camsten, Lace Laboratory, Sniph och Dashl, liksom amerikanska Aday och brittiska Moonbug. Hon har också investerat i Susanne Najafis och Sara Wimmercrantz riskkapitalbolag Backing Minds.

Nyfiken på vem som hjälper Cristina Stenbeck med sina investeringar? Läs mer här.

Läs fler artiklar
LÄS MER