Elscooter-jätten Bird köper europeiska utmanaren Circ

Bird Circ Elscooter
Elscooter-jätten Bird köper europeiska utmanaren Circ

Tobias Blixt

Reporter

"Vi gillar deras laserfokus."

Det amerikanska elsparkcykel-bolaget Bird meddelar i ett pressmeddelande att de har köpt upp en av sina europeiska rivaler. Det är Delivery Hero-grundaren Lukasz Gadowskis Berlin-baserade utmanare Circ som köps upp, i en affär som Financial Times rapporterade om var på gång redan under slutet av förra veckan.

Idag har Bird själva bekräftat köpet. Samtidigt avslöjar bolaget att de plockar in ytterligare 75 miljoner dollar, cirka 722 miljoner kronor, i nytt kapital. Pengarna ingår i Birds d-runda som nu uppgår till totalt 350 miljoner dollar.

“Jag grundade Bird för nästan tre år sedan eftersom att vi måste bryta status quo och ta strid mot den trafik och förorening som påverkar städer och hotar människor globalt. Vi är glada över förvärvet av Circ, som är ledande i Europa, för att ytterligare avancera mot vårt mål. Vi gillar deras laserfokus i att behandla städer som deras bästa kunder och deras vilja att prioritera lönsamhet framför tillväxt”, säger Birds grundare och vd Travis VanderZanden i pressmeddelandet.

Breakit kunde nyligen avslöja att Circs Nordenchef Emil Åkesson hade lämnat uppstickaren. Samtidigt som bolaget skar ned på personal i Stockholm. Handlingar från bolagsverket visade också att Circs finanschef och operativa chef hade lämnat styrelsen (det svenska aktiebolaget har samma styrelse som det internationella bolaget).

Det har tidigare funnits rapporter om att Circ haft svårt att ta in nytt kapital, något som ska ha varit en anledning till turbulensen i bolaget.

Köpet innebär att över 300 anställda ansluter till Bird från Circ. Någon prislapp för köpet nämns inte i pressmeddelandet.

Läs fler artiklar
LÄS MER