Hon lämnade jobbet som startup-vd – för att satsa på sin fertilitetsstartup Tilly

Tilly startup Hälsa
Hon lämnade jobbet som startup-vd – för att satsa på sin fertilitetsstartup Tilly

Jenny Ann Ax:son Johnson och Anna Sane. Grundare av Tilly. Foto: Press.

Johanna Ekström

Reporter

Det var den egna resan med ofrivillig barnlöshet som fick Jenny Ann Ax:son Johnson att ta steget att starta eget. Nu lanserar hon och medgrundaren Anna Sane sin startup Tilly.
“Det kändes för spännande för att inte testa”, säger hon.

Att skaffa barn var inte helt enkelt för Jenny Ann Ax:son Johnson. En upplevelse hon delar med många, men som hon menar få pratar om. 

En frustration över hur vården fungerade och hur svårt det var att hitta relevant information gjorde att idén till startupen Tilly föddes. 

“Det här är något som har legat och grott under några år. Jag har själv idag två barn, men det tog flera år och det var inte så enkelt att komma dit där vi är idag”, säger hon. 

I höstas antogs hon till inkubatorn Antlers startupgenerator. Det blev startskottet som gjorde att hon vågade lämna jobbet som vd på edtech-bolaget Schoolido för att satsa fullt ut på sin idé. 

“Det har varit en spännande resa med Schoolido. När bolaget köptes upp av IST Group i januari förra året kände jag att det var i trygga händer. Med Tilly ser jag en möjlighet att använda mina erfarenheter inom edtech på ett område som verkligen är en hjärtefråga för mig. Det kändes för spännande för att inte testa”.

I Antlers program träffade hon sin medgrundare Anna Sane som hade liknande erfarenheter.

“Vi vill göra något åt bristen på kunskap och vettig information kring fertilitet och infertilitet, och skapa fler transparenta dialoger. Många kvinnor funderar mycket kring ämnet och känner sig stressade, men känner inte att de vet tillräckligt eller har någonstans att vända sig med sina frågor”, säger Jenny Ann Ax:son Johnson. 

Nu har de startat en community på Instagram där de vill ta död på myter och stigma. I februari lanseras även den första tjänsten - en “fertilitets check-up”. Användarna lämnar blodprov och svarar på ett antal frågor, och får sedan en personaliserad rapport som ger dem information kring deras äggreserv och en rad andra markörer. Den innehåller också utbildande information kring fertilitetshälsa, hur olika hormoner samverkar och hur saker som ålder och livsstil påverkar.  

Testet utvecklas tillsammans med gynekologer, och tanken är att man kan ta det redan innan man aktivt planerar att skaffa barn. 

“Om något behöver utredas är det bättre att få veta det tidigare än senare, men vården gör inte den här typen av tester förrän du redan aktivt försökt få barn i tolv månader. Vi vill ge kvinnor ett verktyg att kunna vara proaktiva, att kunna ställa bättre frågor och ta mer informerade beslut.”

Tilly lanserar också en söktjänst som ska göra det enklare att hitta rätt fertilitetsklinik, och ett mer omfattande digitalt verktyg för de som drabbas av infertilitet kommer att släppas senare i år.

Bolaget har fått ett startkapital från Antler på 1,1 miljoner. 

“Det har hänt mycket inom Fertility Tech i USA de senaste två åren, men i Europa finns mycket att göra och det är där vi fokuserar nu. Det finns ett stort behov. Tyvärr, kan man säga”.

Slutligen hennes efternamn väcker förmodligen nyfikenheten hos fler än Breakits medgrundare Stefan Lundell (som krävde att vi skulle fråga). Och ja, Jenny Ann Ax:son Johnson har såklart koppling till miljardärsfamiljen – hennes svärfar är kusin med Antonia Ax:son Johnson.

Läs fler artiklar
LÄS MER