Mange Schmidt köpte fejk-streams – och Spotify märkte ingenting

SpotifyStreamingMusik

Artisten Mange Schmidt och Spotifys vd Daniel Ek.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Mange Schmidt köpte 100.000 fejkade spelningar.

Under vintern har det flera gånger larmats om att det går att köpa lyssningar på Spotify. Via olika sajter ska man ha kunnat köpa till sig streams och på det sättet boosta sin låt och höja sina inkomster.

Hur utbrett problemet är, eller hur enkelt det är att höja sina siffror har varit höljt i dunkel och Spotify själva har lagt locket på.

Nu kommer däremot svaren på åtminstone en av frågorna. 

I en intervju med Dagens Nyheter berättar artisten Mange Schmidt om hur han köpte 100.000 lyssningar på sin låt 'In the ghötto' fördelade över 12-14 dagar för 470 euro, cirka 5.000 kronor.

“Jag vill skapa uppmärksamhet kring frågan. Det är ett stort problem i musikbranschen – men branschen är ingenting utan lyssnarna. Som konsument skulle jag tycka att det här är jävligt fel.”, säger han till tidningen och fortsätter:

“Jag ville göra någonting som ingen annan har gjort och dokumentera exakt hur man gör en total fejkning. Och nu har jag visat hur lätt det är. De ansvariga kan inte längre blunda för problemet.”

Efter att han började köpa spelningar har låten nu totalt 80.000 lyssningar, en kraftig ökning från innan han började sitt experiment. Trots att uppspelningarna, på låten som är på svenska, kommer från platser som Rostock i Tyskland och Dallas i USA, så har ingen på Spotify reagerat.

Mange Schmidt tror att problemet är större än vad folk tror. Det är nämligen varken svårt eller dyrt.

“Du kan få tillbaka en ganska stor andel av pengarna som du satsar, plus att du kan köpa dig en karriär och framgång: listplaceringar, priser och galor. ”, säger han.

Spotify har i ett uttalande till DN skrivit att artificiell manipulation är ett problem som påverkar hela industrin, men att de har flera åtgärder och metoder på plats för att övervaka användningen av deras tjänster.

De menar att de vidtar åtgärder om de identifierar eller blir uppmärksammade på otillåten aktivitet. 

Läs mer