Sök

Videoplaza-grundaren Sorosh Tavakolis ostprojekt Noquo foods backas av tunga investerare

Noquo FoodsFoodtech

Anja Leissner och Sorosh Tavakoli.

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Videoplaza-grundaren plockar in 34 miljoner i sitt nya veganska projekt – osten lanseras i år.

När Sorosh Tavakoli sålde sitt videoannonsbolag Videoplaza för några sedan hade han tillsammans med sina medgrundare byggt upp ett bolag som var värt uppskattningsvis en halv miljard kronor.

Sedan dess har han letat efter ett nytt projekt med koppling till hållbarhet. I början av förra året avslöjade han att han hade grundat bolaget Noquo Foods tillsammans med bioteknikern Anja Leissner. Affärsidén handlar bland annat om att producera vegansk ost.

Sorosh Tavakoli säger sig vara inspirerad av snabbväxande bolag som Oatly, Beyond meat och Impossible foods och säger att han ser hur konsumenterna blir allt mer medvetna och frågande till vad de äter, och hur det påverkar klimatet och djuren. Detta driver utvecklingen mot en mer växtbaserad kost.

”Vi kan göra produkter som är godare, mer hållbara och billigare”, sa Sorosh Tavakoli i i Norrskens podcast "Let's talk for a change" i början av året.

Nu backas hans projekt med 34 miljoner kronor. Bland investerarna finns Northzone, Inventure, Creandum, Soundcloud-grundaren Eric Wahlforss och Astanor Ventures, skriver Di Digital.

Nu är planen att anställa fler till bolaget och att lansera en ost innan årsskiftet. Osten kommer att säljas på utvalda restauranger. 

”Vi vill fortsätta med innovation och skapa riktigt banbrytande produkter. Vi vill bygga ett bolag som kan ta en dominant position globalt inom mejeri. Nu börjar vi med ost”, säger Sorosh Tavakoli till Di Digital.

Läs mer