Sök

Mysaly ska utmana lånehajarna – backas upp av tunga partners

QuinyxAlfvén & Didriksonfintech

Mysalys grundare Erik Poromaa och Mikael Ingelson.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

"Tyvärr är det många som hamnar i en skuldfälla med dyra blanco-lån".

En ny nisch är under stark uppsegling på den europeiska fintechmarknaden.

Förenklat handlar affärsmodellen om att ge anställda chansen att få ut sin lön i förskott.

En rad nya spelare etablerar sig nu på den potentiella mångmiljardmarknaden:

# I måndags började svenska Grace ta emot intresseanmälningar från kunder samtidigt som de flaggade för att de fått in riskkapital från flera affärsänglar.

# Svenska riskkapitaljätten Northzone gick redan i somras, tillsammans med en handfull andra investerare, in med drygt en halv miljard kronor i Wagestream, som vänder sig till den brittiska marknaden.

Nu kan Breakit berätta att en tredje aktör gör en seriös inbrytning i segmentet. Det handlar om Mysaly, grundat av Mikael Ingelson och Erik Poromaa. 

Bakom bolaget står också ett av Sveriges största SaaS-bolag, Quinyx, och riskkapitalbolaget Alfvén & Didrikson.

FI har gett tummen upp till Mysaly

Mysaly fick tillstånd från Finansinspektionen i oktober att agera som ett finansiellt institut och har testkört sin tjänst med några pilotkunder efter det. Nu laddar Mysaly-teamet för en rejäl expansion, i första skedet i Sverige men ganska snart också internationellt.

“Quinyx är en av våra delägare och vi kommer använda oss av deras säljresurser och distributionsnät. Bara i Sverige har de flera hundratusen anställda i sitt system. Vi börjar i Sverige men kommer gå in på fler marknader ganska snart”, säger Mikael Ingelson.

Mysalys kommer att vända sig till stora arbetsgivare som med deras lösning kan erbjuda sina medarbetare att få lönen utbetald i förskott. Medarbetarna som väljer att utnyttja denna möjlighet får betala en fast avgift på 30 kronor per tillfälle.

“Det är bara för att täcka våra kostnaderna. Vi kommer tjäna pengar via en månadsavgift från de företag som ansluter sig”, säger Mikael Ingelson som inte vill uppge storleken på månadsavgiften.

Tar rygg på Quinyx 

Samarbetet med Quinyx gör att Mysaly får tillgång till de anslutna arbetsgivarnas schemaläggningssystem. På så sätt vet de exakt hur mycket lön medarbetarna tjänat in och kan göra förtida utbetalningar baserat på detta.

“Vi tar ingen risk mot medarbetarna, risken vi tar är att företaget inte kan betala tillbaka förskottslönen som vi ger medarbetarna”, säger Mikael Ingelson som uppger att Mysaly har ett avtal med ett kreditinstitut för att finansiera den lösningen.

Quinyx och riskkapitalbolaget Alfvén & Didrikson har varit med sedan bolaget startades för ett år sedan men Mikael Ingelson vill inte berätta hur mycket kapital de gått in med eller vilka ägarandelar de har.

“Det är jag och min medgrundare Erik som äger bolaget tillsammans med Alfvén & Didrikson och Quinyx”.

Planerar ni att ta in mer kapital för att finansiera den internationella expansionen?

“Enligt budget ska vi vara lönsamma i Sverige i slutet av det här året men det är klart att en satsning utomlands kommer att dra en del kapital och då kan det bli aktuellt att ta in mer pengar”.

Varför tror du på den här nischen?

“Vi kallar oss för ett financial wellnes-bolag. Idag är det tyvärr många som hamnar i en skuldfälla med dyra blanco-lån. Här är vi ett attraktivt alternativ”, säger Mikael Ingelson.

Läs mer