Goldman Sachs: VR och AR kan omsätta 1500 miljarder om tio år

Goldman Sachs VR Augumented Reality
Goldman Sachs: VR och AR kan omsätta 1500 miljarder om tio år

Foto: Flickr/Disney

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

I en tung analysrapport spår den amerikanska bankjätten att den virtuella verkligheten blir nästa storsäljare inom hårdvara.

VR och dess mer okända kusin AR (förstärkt verklighet) är i ropet 2016, vilket vi har rapporterat om tidigare. 

Det innebär förstås att riskkapitalister och bankirer har börjat räkna på hur mycket pengar branschen kan tänkas omsätta de närmaste åren. Nu har investmentbanken Goldman Sachs dragit sitt strå till stacken, med en 58 sidor lång analysrapport som Breakit har tagit del av.

Goldman Sachs konstaterar i rapporten att VR/AR har potential att bli “nästa stora hårdvaruplattform” och att tekniken "kan bli lika omdanande som PC:ns intåg".

Bankens analytiker målar sedan upp tre scenarier på hur mycket pengar alla VR-headsets, AR-brillor och mjukvaran som hör till kan tänkas dra in år 2025.

Scenario 1

Standardscenariot. Branschen kommer att omsätta runt 80 miljarder dollar år 2025, till följd av att glasögon och hjälmar (headsets) blir allt mer populära, samtidigt som tekniken blir allt bättre och mer användarvänlig. Dålig battertid är dock en begränsning, och prylarna är fortfarande för klumpiga för att folk ska vilja gå runt med dem på stan.

Scenario 2

Det haussiga scenariot. Här spår Goldman Sachs att VR/AR omsätter 182 miljarder dollar om tio år. Tekniken finns i var mans hand och har blivit en bred plattform, ungefär som pc:n och mobilen, som är en naturlig del av människors liv.

Scenario 3

Besvikelse-scenariot. VR-revolutionen försenas kraftigt på grund av teknikstrul, integritetsproblem och svårflörtade konsumenter. Tekniken används mest till tv-spel. Branschen omsätter i det här scenario “bara” 23 miljarder dollar år 2025.

Så hur mycket är 23 miljarder dollar? Det kan jämföras med dagens marknad för tv-spelskonsoler som i runda slängar är värd 14 miljarder dollar eller laptop-marknaden som omsätter 111 miljarder dollar.

Läs fler artiklar
LÄS MER