Stillfront köper amerikansk mobilspelsutvecklare för miljardbelopp

Stillfront spel
Stillfront köper amerikansk mobilspelsutvecklare för miljardbelopp

Jörgen Larsson, vd på Stillfront. Foto: Press.

Johanna Ekström

Reporter

Svenska spelutvecklaren i jätteaffär.

Svenska spelbolaget Stillfront Group gör spel för mobiler, konsoler och webbläsare.

Ett av bolagsgruppens största hits de senaste åren är spelet Unravel.

Stillfront, som är noterat på First North, har de senaste åren gjort en rad större förvärv. 2017 köpte bolaget till exempel upp konkurrenten Goodgame för 2,7 miljarder kronor.

Nu köper Stillfront den Kalifornien-baserade mobilspelsutvecklaren Storm8, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Köpet görs i två steg, där Stillfront till en början betalar 300 miljoner dollar, moptsvarande drygt 2,8 miljarder kronor. Resterande betalning på upp till 100 miljoner dollar sker om Storm8 når sina uppsatta finansiella mål de kommande två åren. 

Totalt kan köpesumman alltså landa på 3,8 miljarder kronor. 

75 miljoner dollar betalas i form av nyemitterade aktier i Stillfront, resterande summa betalas kontant. 

"Förvärvet av Storm8 passar utmärkt strategiskt för Stillfront. Tillsammans kommer vi att vara marknadsledande i två av de största snabbväxande genrerna i spelindustrin och skapa ett ledande free-to-play powerhouse", säger Stillfronts vd Jörgen Larsson i ett uttalande och fortsätter:

"Storm8 fokuserar på kvinnlig publik över ett brett åldersspann runt 25-45, vilket kompletterar Stillfronts publik av medelålders män". 

Under natten meddelade Stillfront att de genomför riktade nyemissioner på 1,3 miljarder kronor. Nyemissionen delas upp i flera delar då den kräver flera stämmogodkännanden. 

 

Teckningskursen i nyemissionerna ligger på 381 svenska kronor och en känd aktör som deltar i nyemissionen är Stillfronts tidigare investerare Laureus Capital

“Vi är mycket glada över responsen från såväl nya som befintliga aktieägare. Vi ser det som ett kvitto på att investerare har stor tilltro till vår tillväxtagenda och är positiva till vårt förvärv av Storm8. Det är självklart också glädjande att se att vår huvudägare Laureus Capital deltar i nyemissionen och fortsätter att bidra strategiskt via sin styrelserepresentation. Sammantaget har vi en stabil finansiell och operationell plattform som stödjer vår ambition att bygga ett betydligt större Stillfront”, säger Jörgen Larsson i ett pressmeddelande.

Läs mer

Stillfront ökar rejält i fjärde kvartalet men mindre än väntat

Stillfront köper indiska Moonfrog

250 miljoner i förlust – nu tvingas G-loot svänga om

Läs fler artiklar
LÄS MER