Här är de hetaste spekulanterna på Lena Aplers fintechportfölj

Collector Ventures Backing minds riskkapital
Här är de hetaste spekulanterna på Lena Aplers fintechportfölj

Foto: Istockphoto.com / Press. Bilden är ett montage.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Blir det Göteborgsmaffian som fyndköper?

Collector Bank ska renodla sin verksamhet och därför kommer en portfölj med 24 fintech-bolag nu säljas.

Det beskedet kom på tisdagsmorgonen i samband med att Collector också tvingades reservera 800 miljoner i nya kreditförluster.

I portföljen finns flera välkända bolag som Gimi, Kaching, Matspar och Sigmastocks. Totalt har Collector investerat cirka en kvarts miljard i bolagen. Det är Collectors grundare Lena Apler som ansvarar för att sälja av portföljen, och till Dagens industri säger hon att värdet på portföljen är “väsentligt högre” än det som investerats. 

Frågan är om de potentiella köparna är av samma åsikt. En portfölj av minoritetsposter i relativt nystartade techbolag brukar normalt innebära att köparen får en viss rabatt.

Vem kan då vara intresserad av att köpa portföljen? Breakit har vaskat fram följande kandidater som borde vara intresserade av att i alla fall titta närmare på affären. Mycket talar för att vi hittar köparen i det som skämtsamt brukar kallas för “Göteborgsmaffian”, alltså gänget av rika familjer med säte på västkusten.

Fabian Hielte – är via familjeföretaget Ernström-gruppen idag storägare i Collector men har också varit en aktiv techinvesterare. Var bland annat tidig investerare i både Spotify, Izettle och Apotea. Har en stor kassa och skulle lätt kunna köpa portföljen.

Rolf Lundström – har byggt upp en miljardförmögenhet i spelbranschen och är en av Collectors största ägare idag. Hans son Christoffer Lundström sitter i Collectors styrelse och familjen har tidigare gjort en rad tech-investeringar.

Lena Apler – det finns faktiskt en klar möjlighet att Lena Apler “säljer till sig själv”. Det är Lena Apler som varit drivande att bygga upp portföljen och hon har bra koll på både bolagen och entreprenörerna bakom.

Kanske tar hon hjälp av radarparet Sara Wimmercranz och Susanne Najafi som idag driver riskkapitalbolaget Backing MInds där Apler investerat. Wimmercranz och Najafi har redan en organisation på plats och Lena Apler gillar dessutom duon skarpt.

Läs fler artiklar
LÄS MER