Erik Selin föreslås bli ny ordförande i Collector – ersätter Lena Apler

Collector Ventures Collector fintech
Erik Selin föreslås bli ny ordförande i Collector – ersätter Lena Apler

Lena Apler Erik Selin Foto: TT / Press

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Erik Selin, vd för Balder som är storägare i Collector, föreslås bli ny ordförande i Collector.
Samtidigt flaggar Collector för en rad förändringar, bland annat extra kreditförluster och en nyemission.
Aktien rasade med över 20 procent efter beskedet.

Collector meddelade på tisdagsmorgonen att bolaget beslutat att göra en extra kreditförlustreservering på 800 miljoner kronor i samband med bokslutet för det fjärde kvartalet 2019. Nedskrivningar på 150 miljoner kronor, kopplat till it-investeringar, ska också göras.

Rörelseresultatet för det fjärde kvartalet 2019 beräknas preliminärt uppgå till en förlust på 670 miljoner kronor, vilket inkluderar poster av engångskaraktär om totalt 810-820 miljoner kronor. Det innebär ett justerat rörelseresultat på 140-150 miljoner kronor.

Collector ska nu genomföra en fullt garanterad företrädesemission på cirka 1 miljard kronor.

”För att stärka bolagets kapitalbas och fullt ut uppfylla gällande buffertkrav”, skriver bolaget. 

Nyemissionen ska godkännas på extra bolagsstämma den 17 februari. Villkoren offentliggörs den 25 februari och teckningstiden löper från 5 till 19 mars.

Lena Apler slutar som ordförande

Valberedningen föreslår inför årsstämman 2020 att vice ordförande Erik Selin blir ny styrelseordförande. Lena Apler avböjer omval som styrelseordförande, men kvarstår för val till styrelsen om valberedningen önskar.

”Vi har valt att ha ett mer konservativt förhållningssätt till reserveringsgrader för förväntade kreditförluster. För att anpassa de befintliga reserveringsgraderna har styrelsen beslutat om en extra kreditförlustreservering i samband med bokslutet för det fjärde kvartalet 2019. Collectors ledning har även sett över verksamheten i syfte att renodla Collector och fokusera på bolagets kärnverksamhet", kommenterar Martin Nossman, vd för Collector.

Collector Ventures ska säljas

Under hösten 2019 avyttrades den svenska uppdragsinkassoverksamheten Colligent Inkasso och Collector meddelar nu att bolaget under 2020 planerar att avyttra Collector Ventures, Collectors investeringsverksamhet med fokus på fintech.

Collector Ventures har investerat i ett 20-tal fintechbolag, bland annat Gimi, Capcito, Sigmastocks och Wint. Du hittar hela listan här.

Lena Apler, som grundade Collector Bank 1999, kommer att ansvara för försäljningen, som ska genomföras under året.

Collectors aktie rasade med över 20 procent efter beskedet.

LÄS OCKSÅ: Aplers gäng hittar några fula gamla skelett i garderoben – och det är bra

Läs fler artiklar
LÄS MER