Sök

Speqta köper finska Eone för 248 miljoner

SpeqtafintechLånetjänst

Henrik Persson Ekdahl och Fredrik Lindros. Foto: Pressbilder/Istockphoto

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Genomför nyemission för att finansiera köpet.

Det börsnoterade bolaget Speqta, med Henrik Persson Ekdahls Optimizer Invest som största ägare, meddelar att de har tecknat avtal om att köpa Eone. Ett finsk bolag som ligger bakom låneförmedlaren Rahalaitos.

"Rahalaitos är den ledande aktören i Finland, om du ska tänka på en lånejämförelsesajt i Sverige så säger du Lendo. Frågar man samma sak i Finland så är det Rahalaitos", säger Fredrik Lindros, vd på Speqta till Breakit.

Köpeskillingen uppgår till 23,5 miljoner euro, eller ungefär 248 miljoner kronor, med en tilläggsköpeskilling på upp till maximalt 18,64 miljoner euro. Som en del i att finansiera köpet avser de att genomföra en riktad nyemission på cirka 100 miljoner kronor, där institutionella investerare har uttryckt intresse att teckna till ett sammanlagt värde som överstiger storleken för den riktade nyemissionen.

Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Den kontanta betalningen ska utöver nyemissionen finansieras genom en ny bankfacilitet på 11,75 miljoner euro.

Speqta hette tidigare Mytaste Group och fokuserade fram till 2017 på att äga receptsajter som i sin tur slussade trafik till exempelvis e-handlare. De har sedan ändrat strategi och fokuserar numera på att äga och utveckla tjänster inom prestationsbaserad marknadsföring. 

Breakit skrev nyligen om Speqtas AI-satsning Shopello, som ska hjälpa e-handlare att satsa på rätt annonser.

Rahalaitos beskrivs som Finlands “största onlinevarumärke inom låneförmedling” i pressmeddelandet. Köpeskillingen erläggs genom en kombination av kontanter och aktier i Speqta. En eventuell tilläggsköpeskilling baseras på Eones ebitda under 12 respektive 24 månader efter att de nya ägarna har tagit över.

”Det här är transformativt för oss både strategiskt och finansiellt. Vi köper ett bolag som inte bara är större än oss själva omsättningsmässigt, dem har också en ebitda som är 4-5 gånger så stor som vår. Det är ett bra förvärv till en bra värdering.”, säger Fredrik Lindros och fortsätter.

"Tidigare har vi kommunicerat till marknaden att Speqta ska göra en tillväxtresa både organiskt och genom förvärv. Nu gör vi vårt första stora förvärv, den första stenen i en längre resa av förvärv. Men där vi också ska ha en sund organisk tillväxt i botten."

Eone omsatte mellan november 2018 och oktober 2019 cirka 149 miljoner kronor, med ett ebidta-resultat på cirka 56 miljoner kronor enligt pressmeddelandet.

Läs mer