Så fick Spotify-chefen Gustav Söderström Sveriges högsta lön

Spotify Lön
Så fick Spotify-chefen Gustav Söderström Sveriges högsta lön

Gustav Söderström, Spotify.

Tobias Blixt

Reporter

Börsnoteringen blev en lönsam affär.

Techprofilerna tjänar bäst i Sverige och allra bäst betalt hade cheferna på Spotify. Det stod klart efter en kartläggning av inkomstuppgifterna från Skatteverket som vi rapporterade om i början av året.

Hela fyra av de fem bäst betalda svenskarna jobbade på Spotify. Och en person stack ut extra mycket. 

Gustav Söderström toppade listan med en taxerad inkomst av tjänst på hela 332 miljoner kronor. En bra bit över Patrick Söderlund på spelstudion Embark som var tvåa på listan med en inkomst på 175 miljoner.

Summor som fick en del att höja på ögonbrynen.

Nu har Di Digital undersökt vad Gustav Söderströms intäkter egentligen bestod av under fjolåret, för att hitta anledningen till den höga inkomsten. Enligt Spotifys årsredovisning hade svensken en lön på 333.000 dollar, eller cirka 2,7 miljoner kronor. De resterande miljonerna ska istället ha kommit ifrån ett flitigt brukande av möjligheten att teckna personaloptioner i bolaget. 

Något som ska ha gällt även för andra Spotify-chefer på listan.

Optioner som tecknats av Gustav Söderström tidigare år ska i samband med Spotifys börsnotering 2018 ha ökat kraftigt i värde. Räknar man bort Gustav Söderströms egna investeringar i personaloptionerna så uppstod en vinst på 303 miljoner kronor, skriver Di Digital.

(Vill du veta mer om hur teckningsoptioner och personaloptioner fungerar kan du läsa den här texten från Breakit Premium. Nyligen kom nämligen ett besked som fick många företagare att jubla. )

Den höga inkomsten ska också innebära att Gustav Söderström behövt betala 194 miljoner i skatt 2018. Sajten spekulerar därför i att han också kan ha behövt sälja en del av aktierna i Spotify efter börsnoteringen eftersom att mycket av inkomsten var knuten till dessa.

Spotify har inte velat ge en kommentar.

Läs fler artiklar
LÄS MER