Sök

Medicheck tar in nya miljoner för att satsa på specialistvård på nätet

MediCheckHälsa

Christian Tärnblom.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Nätläkaren gasar med ny modell och nya miljoner.

Under den senaste veckan har nätläkarna spottat ur sig den ena nyheten efter den andra. Krys jätterunda på 1,5 miljarder kronor följdes snart upp av ett remissvar där tre stora digitala vårdgivare gick samman och sågade regeringens utredning om den digitala vårdens framtid. 

Medicheck är en annan, mindre nätläkare, som inte hörts lika mycket i debatten. Bolaget lanserades under 2017 av Christian Tärnholm och Thomas Ehrengren, som ville skapa ett alternativ till köerna inom primärvården. De valde att satsa på specialistvård på nätet, ”digitala kliniker” inom olika områden, där patienterna kan chatta eller ha videosamtal med specialistläkare. 

I dag hanterar Medicheck allt från allergier till sköldkörtelproblem och frågor om mental hälsa. Bolaget har tidigare tagit in runt 16 miljoner kronor och backas bland annat av hockeyproffset Mattias Weinhandl och Vitamin Wells grundare Christian Ehrhardt.

Tar in nya investerare 

Nu fyller Medicheck på kassan igen och tar in nio miljoner kronor för att satsa på fler klinker, utveckla de existerande verksamheterna och stärka teamet med nya rekryteringar. 

”Vi fortsätter att etablera fler sjukdomsspecifika kliniker eftersom det ger oss ökade möjligheter att hjälpa patienterna och ta ett större ansvar över tid", säger medgrundaren Christian Tärnholm.

Större delen av de tidigare ägarna fortsätter att satsa. Bland de nya ägarna hittar vi Mathias Wilkne, som bland annat investerat i Breakit och fondappen Opti, samt Per Granath som grundat Broviken. 

”Pers bakgrund inom vård och hälsa blir väldigt värdefull för oss på Medicheck, liksom Mathias utifrån hans bakgrund och engagemang inom fintech och teknik". 

Med på tåget är även Per Ivansson, med bakgrund från Episerver, och Morten Mathiesen som står bakom The Asgard Funds.

Bytt avtal under förra året 

Medichecks omsättning för 2019 beräknas landa på runt 5 miljoner kronor, en dubblering från förgående år. Då landade resultatet på minus 6,5 miljoner kronor. Det är oklart var resultatet blev för 2019, utöver att det blev ett minusresultat. 

Medichecks utveckling har präglats av en hel del omställningar under förra året. Exempelvis processen kring att, i likhet med många nätläkares modell, ansluta sig till ett landstingsavtal. Något som innebär att Medicheck bedriver primärvård inom avtalet sedan i höstas. 

”Vi är väldigt glada att avtalet är på plats. Det möjliggör att fler personer med kroniska problem får tillgång till digital vård på lika villkor", säger Christian Tärnholm. 

Medicheck har valt att ansluta sig till Region Jönköping där patientavgiften ligger på 250 kronor, i jämförelse med avgiftsfria Region Sörmland som huserar andra nätläkare. Delar av verksamheten, som psykologer, ligger dock inte under det avtalet.

Nu är Medicheck redo att växla upp med nytt kapital och avtal på plats.

”Följer vi våra prognoser bör vi nå svarta siffror någon gång under det första kvartalet nästa år. En av anledningarna är att vi är mycket slimmade och har låg overhead, säger Christian Tärnholm. 

Läs mer