Konrad Bergström om sin elbåts-satsning: En skenmanöver

Zound industriesXshoreBåtar

Konrad Bergström satsar allt på "havets Tesla", elbåten Xshore. Foto: Pressbild.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Zoundgrundaren talar ut i podd-intervju.

Det har skrivits otaliga artiklar om det infekterade ägarbråket i hörlursbolaget Zound industries. Till sist var det finansmannen Tommy Jacobson som gick segrande ur striden mot grundaren Konrad Bergström. Tommy Jacobson kickade ut Konrad Bergström och köpte samtidigt ut honom från bolaget.

Ingen av parterna har varit särskilt sugna på att snacka om konflikten men i VD-podden med Arash Gilan tar Konrad Bergström bladet från munnen.

Mest spännande är det när Konrad Bergström beskriver sin strategi för att själv försöka köpa hela Zound industries. Konrad Bergström berättar att han jobbade dag och natt för att komma över alla aktierna i bolaget. Men Tommy Jacobson och de andra ägarna var kallsinniga och då bytte Konrad Bergström taktik:

“If you can´t convince them, confuse them”, säger Konrad Bergström i podden och avslöjar att hans omtalade satsning på eldrivna lyxbåtar från början i själva verket bara var ett sätt att förvirra motståndarna i Zound industries:

“Det var en skenmanöver”

För att köpa loss Zound industries?

“Ja, så var det”.

Konrad Bergströms plan var alltså att få Tommy Jacobson att tro att han inte längre var särskilt engagerad i Zound industries. För att få honom att svälja betet så dammade Konrad Bergström av sitt gamla varumärke Xshore som han registrerat redan 1996.

Nu skulle Konrad Bergström bli elbåts-entreprenör – det var i alla fall vad han sa utåt. Men i hemlighet arbetade han alltså för fullt med att få till ett uppköp av Zound industries.

“Jag satsade väldigt mycket på marknadsföring och byggde den här båten för att visa att det är här jag är fokuserad. Men egentligen jobbade jag dygnet runt med att försöka köpa upp Zound”, säger Konrad Bergström i intervjun.

Men Konrad Bergström förlorade som sagt striden mot Tommy Jacobson – och med facit i hand var det kanske det bästa som kunde hänt honom. För “skenmanövern” Xshore visade sig ha potential att bli något mycket större än hörlursbolaget Zound. Det är i alla fall Konrad Bergströms övertygelse.

Konrad berättar själv om den paradoxala vändningen:

“Men sen tog Xshore fart och så fick jag sparken och då tänkte jag att nu surfar vi på den här vågen istället. Ju mer jag jobbade med det och ju mer det växte så insåg jag – fan det är ju här jag ska vara! Det här kommer bli större än Zound! Skit i de där jävla hörlurarna och börja sälj båtar istället!”.

Fortfarande är Xshore ett pyttebolag räknat i omsättning jämfört med Zound industries. Men Konrad Bergström är övertygad om att det bara är en tidsfråga innan Xshore blir betydligt större än sitt gamla bolag. Framtiden får utvisa om han får rätt.

Läs mer