Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Annonssamarbete med Best of Sri Lanka

Paradisön som förvandlats till ett techcentrum

Semesterfavoriten har utvecklats till en prisvärd IT-hubb.

Ändlösa stränder, azurblått vatten – och techbolag i världsklass.
Va? Det där sista kan väl inte stämma?

Jo, det gör det faktiskt! När Sri Lanka kommer på tal tänker nog de flesta Breakit-läsare på paradisön som blivit en stor favorit bland svenska resenärer.

Men bara ett stenkast från surfarna, som vallfärdar till ön för att fånga de legendariska vågorna, har en annan sida av landet vuxit fram: IT Sri Lanka, som förser västerländska företag med hög kompetens både på den tekniska och ekonomiska fronten.

”Allt fler företag börjar förstå att Sri Lanka fungerar som en regional hubb. Istället för att knacka på i New Delhi går det anlita företag på Sri Lanka. Utbildningsnivån är den högsta i Sydasien, och en startup-kultur håller just nu på att blomma upp. Det är en riktig boom som håller på att ske”, säger Leif I Ohlson, grundaren av företaget Best of Sri Lanka.

Läs mer om möjligheterna med Best of Sri Lanka här

Bakgrund i Försvarsmakten

Hans kärleksrelation med paradisön inleddes under brinnande inbördeskrig. När Leif, då anställd i Försvarsmakten, 2005 kom till Sri Lanka första gången, rasade striderna mellan regeringstrupper och gerillan. Leif utsattes själv för ett attentat, då en bomb placerad i hans bil detonerade.

”En utbrytargrupp från gerillan ville ha mig bort från ön, men som tur var befann jag mig inte i närheten av bilen när den exploderade”, berättar han.

2009 förklarades kriget över i och med att regeringstrupperna hade tagit kontroll över hela landet. Trots de traumatiska upplevelserna hade Leif förälskat sig i den före detta brittiska kolonin. Han blev kvar, och har sedan 2014 ägnat sig åt att stärka relationerna mellan Sri Lanka och Norden. En av hjärtefrågorna är att få utländska teknikföretag att upptäcka kompetensen som finns på ön. För Leif kommer nyttan från två håll: Han hjälper svenska företag, samtidigt som ekonomin på Sri Lanka stärks.

”Vi pratar inte om resurser, utan vi ser istället människorna. När jag ser hur de anställda på de här företagen växer och tar sig ut i världen tack vare affärssamarbeten känns det oerhört positivt. Det handlar inte om ett biståndsarbete, men effekten blir liknande.”

Men i sitt arbete med att främja Sri Lanka som ett lämpligt land för outsourcing möts han ofta av okunskap.

Flera svenska företag jag jobbar med har haft samma personal i tre-fyra år i sina team i Colombo

”Det finns väldigt många fördomar kring IT-företag i den här regionen. Sri Lanka klumpas hela tiden ihop med Indien. Många tror att utvecklarna inte kommer förstå projekten, och att alla företag har hög personalomsättning. Men det är väldigt långt ifrån sanningen. Flera svenska företag jag jobbar med har haft samma personal i tre-fyra år i sina team i Colombo”

Hög internationell klass

Enligt Leif håller Sri Lankas IT-företag hög internationell klass. De flesta som jobbar på ön är utbildade i länder som USA och Australien, och är därför generellt sett bättre än svenskar på att prata engelska. Dessutom har företagen en stark integritet.

”Projekten de tar på sig är sådana där de vet att de kan göra ett bra jobb. De är inte bara ja-sägare. Här tänker man långsiktigt och samarbetar med en mängd stora internationella företag. Svenska IFS har sin ”R&D” på ön med 1 400 anställda, London Stock Exchange gör all utveckling på plats. 

Och priset för kompetensen? Mellan en tredjedel och en fjärdedel jämfört med att utveckla i Sverige.

Landet är inte billigast i regionen, men kvaliteten är definitivt högst

”Företagen tar runt 25-30 dollar i timmen, vilket gör att små och mellanstora företag har mycket att hämta på Sri Lanka. Landet är inte billigast i regionen, men kvaliteten är definitivt högst. Svenska företag blir dessutom väl omhändertagna, och kan ofta ringa vd:n på företaget man outsourcar till en fredagskväll för att fråga hur projektet rullar på. Jag tror inte att det går att göra i samma utsträckning på andra platser i världen.”

”Från Sri Lanka går det också täcka resten av Asien samt både Mellanöstern och delar av Afrika, och tidsskillnaden mot Sverige är bara 3,5 timmar, vilket kan vara bekvämt när man jobbar i projekt ihop.”

Studieresa till Colombo – upptäck möjligheterna på Sri Lanka

Lär känna teamen på plats 

För Leif är det viktigt att de svenska företagen han jobbar med får en tydlig bild av Sri Lankas IT-kapacitet. Därför bjuder han ofta in samarbetspartners, så de får uppleva ön på plats.

Då kan de koda under veckorna och sedan surfa eller vandra i bergen på helgerna

”Det finns en god infrastruktur i landet. Utländska kodare bor i moderna lägenheter med pool på taket. Många av företagen jag jobbat med har skickat ner sin personal i omgångar, för att lära känna teamen de samarbetar med. Då kan de koda under veckorna och sedan surfa eller vandra i bergen på helgerna. Det är inte många platser i världen där man kan ha det så bra”, avslutar Leif.

Här kan du läsa mer om vad Best of Sri Lanka kan göra för ditt bolag
 

Läs mer