Krönika: Louise Samet

Louise Samet: Vill du investera i startups? Då är mitt ärliga tips – gör det inte!

Affärsängel

Louise Samet, affärsängel och Klarna-veteran. Foto: Jonas de Lange

Louise Samet

Det finns inte många fördelar med att ängelinvestera, skriver Louise Samet i en krönika.
Men ändå gör hon det.

Att investera i startups är att konstant kriga mot oddsen och att hitta övertygelsen till att tro på den där minimala möjligheten till ett osannolikt resultat. Det är att lyssna på historier från grundare och föreställa sig hur det skulle se ut “OM allt faller på plats” på resan genom startup-kaoset. 

Personer som vill ängelinvestera hör ofta av sig till mig och min starka rekommendation är kort och gott; ängelinvestera inte! 

Låt mig förklara varför.

1. Du kommer troligtvis förlora dina pengar

En skrämmande andel startups misslyckas och de som blir framgångsrika har oftast många år av slit i bagaget. I praktiken är en lyckad ängelinvestering väldigt osannolik och du bör räkna med att förlora dina pengar. Även när en investering mot förmodan initialt är lyckad kan du i de flesta fall inte sälja innan ett likviditetsevent inträffar, det vill säga uppköp, IPO eller liknande. Du blir alltså sittande med en stor del av dina tillgångar illikvida, under en väldigt lång tid.

2. Du har (med rätta) ingen kontroll

Du investerar mindre belopp, har en liten ägarandel och antagligen inte möjlighet att delta i följdinvesteringar. Du blir således med största sannolikhet krossad av senare investerare som ges mer seniora preferensaktier, beslutar om och när aktieboken rensas upp och du saknar samtidigt inflytande över bolagets planer och strategier – precis som det ska vara!

Om du gavs kontroll eller en större ägarandel i bolaget skulle det leda till stora problem och bolagets möjlighet till framgång skulle sättas på spel. 

3. Du har inte tillgång till de bästa bolagen

Att hitta de bästa bolagen tar mycket tid och energi. Du behöver ett nätverk som hjälper dig hitta dem; att ha gått i en särskild skola ger dig försprång, att vara tidigt anställd på en framgångsrik startup ger ett enormt nätverk. Utan detta ser du troligen endast bolag som alla andra redan tackat nej till och risken är stor att du slösar både din egen och andras tid.

Slutligen – är exiten verkligen en framgångssaga?

Eftersom media älskar både framgångssagor och “exits” (utan referenser till verklig avkastning) kan det verka som en bra idé att investera i startups. Men mycket av det som skrivs innebär inte verklig avkastning för investerare.

De flesta så kallade "acquihires", alltså att bolag köps upp främst för att anställa ett bolags team, resulterar i förluster. Särskilt för de tidiga investerarna utan möjlighet till förhandling (se punkt 2). Även den genomsnittliga VC-fonden resulterar i minimal avkastning (om någon) efter fondens avgifter. Det är löjligt dålig avkastning, särskilt justerat för risk, och då är dessa investerare professionella. 

Ändå ängelinvesterar jag. Varför?

Jag älskar att jobba med startups och ängelinvesterar inte för att tjäna pengar. Jag gör en mental avskrivning varje gång jag investerar egna pengar. Jag gör det kort och gott för att jag tror att jag kan göra skillnad. 

Mina sex år på Klarna, min erfarenhet av investeringar när jag var med och startade upp Norrsken Foundations investeringsverksamhet (bland annat i Karma 2016), min tillgång till kapital och min vilja att stötta startups ledde till möjligheter att ängelinvestera.

Som Pleo och Anyfin, som jag investerade i 2017. Dessa tidiga investeringar ledde i sin tur till att jag fick förmånen att träffa fler exceptionella grundare, jag hade möjlighet att investera och jag var villig att fatta snabba beslut – tre nycklar för framgångsrika ängelinvesteringar.

Om du idag inte har tillgång till de bästa bolagen är det bästa du kan göra att välja en lovande startup, som redan funkar, att jobba för och investera din tid i. Att vara en del av historien, få erfarenheter och nätverk – tillsammans med möjlig avkastning från ett optionsprogram – kommer troligtvis ge bättre avkastning än att investera i en startup idag. Ett av mina bästa investeringsbeslut är tveklöst att jag år 2010 gick ner i lön för att bli en del av Klarna.

Har du läst hela vägen hit och känner dig ändå inte avskräckt, från att kriga mot oddsen i en övertygelse om att David kan stå sig mot Goliath?

I så fall kanske ängelinvesteringar är något för dig ändå.

Louise Samet
Affärsängel, partner på Blossom Capital och en del av tankesmedjan Ownershift

Läs mer