Ny satsning från regeringen – på startups utanför Stockholm

Startup-Sweden Tillväxtverket Regeringen
Ny satsning från regeringen – på startups utanför Stockholm

T.H: Marcus Liu, projektledare för Startup-Sweden Foto: Pressbild/bildbyrån Maskot

Jonas de Lange

Reporter

Tillväxtverket lanserar ett femdagarsevenemang för startups utanför Stockholm, där bolag får möjlighet att pitcha för investerare.

Myndigheten tillväxtverket, som bland annat ansvarar för utvecklingen av digitalt entreprenörsskap i landet, ska lansera satsningen Startup-Sweden. Tanken är myndigheten ska bjuda in företag från hela landet till att ta del av Stockholms startupscen och investerare.

“Näringsdepartementet har sagt att de vill att Stockholm ska bli världens främsta startupstad, men vad göra man om man har ett bolag i Luleå eller Halmstad? Vi vill hjälpa dessa bolag att ta del av Stockholms nätverk av investerare, affärsänglar och inkubatorer”, säger Marcus Liu, projektledare för Startup-Sweden, till Breakit.

Under fem dagar kommer tio bolag få ta del av workshops, föreläsningar och coachning i affärsutvecklingar på dagtid. Kvällarna tilläggnas därefter till nätverkande, för att utnyttja tiden maximalt. Sista dagen håller också boot campet en demodag där deltagarna får pitcha sina bolag för investerarnätverk från hela landet och representanter för statligt riskkapital.

Är Stockholmsbolag helt exkluderade från tävlingen?

“Nej, men vi har bara två platser för Stockholmsbolag. De har förmodligen redan god kännedom om staden och kan dela med sig av kunskap och kontakter till de som kommer från andra städer. Sedan kommer också coacher från inkubatorer i hela landet så det här är även ett sätt för dem att komma i kontakt med fler bolag och investerare”, säger Marcus Liu.

Demodagen arrangeras i slutet av 2016 och ansökningsomgången för startups pågår till 14 februari. Alla bolag som bygger en digital tjänst eller produkt och är antagen till en inkubator eller liknande "proof-of-concept" kan ansöka.

Läs fler artiklar
LÄS MER