Na-kd bygger nytt robotlager – ska hantera 1000 paket i timmen

NA-KDNakde-handel

Jarno Vanhatapio, grundare Nakd till vänster. Foto: Press/Istockphoto

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

100 robotar ska sköta ruljansen.

Under Black Friday-veckan sålde Jarno Vanhatapios e-handelsjätte Na-kd för nästan en kvarts miljard. Riktiga succésiffror men när beställningarna är gjorda ska ju paketen med kläderna skickas iväg också. Något som kräver rejält med man- eller robotkraft.

Redan i höstas beslutade klädjätten att de skulle bygga ett nytt automatiserat lager i Landskrona i Skåne. Nu avslöjas nya detaljer om lagret.

Robotar sköter driften

100 robotar kommer till en början att kunna ta hand om 1.000 ordrar i timmen och driftstarten är satt till det tredje kvartalet i år.

"Det här är ett av de mest spännande logistikprojekten i norra Europa under 2020", säger Oscar von Konow, operativ chef på Na-kd i ett pressmeddelande.

"Med det automatiserade lagret kommer vi att kunna fortsätta leverera på vår kraftiga omsättningstillväxt och förbättra våra ledtider till våra nordiska länder."

Totalt satsar Na-kd 100 miljoner kronor på robotlagret som beräknas kunna korta leveranstiderna för de nordiska kunderna med en till två dagar och också göra att man kommer att kunna erbjuda samma dag-leverans till fler nordiska regioner.

Leveranser till Centraleuropa kommer även i fortsättningsvis skötas från Na-kds lager i Holland.

Nakd omsatte 816 miljoner kronor under 2018, vilket var en ökning med 95 procent jämfört med året innan. Rörelsemarginalen låg under fjolåret på minus 15 procent, och bolaget redovisade en rörelseförlust på runt 122 miljoner kronor.

Under tredje kvartalet 2019 nådde företaget en rullande årsomsättning på över 1,3 miljarder kronor.

Läs mer