Sök

Pomegranate investment om läget i Iran: "Alltid varit en högriskinvestering"

Pomegranateriskkapital

Florian Hellmich. Foto: Press/Istockphotos.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

"Alla våra bolag mår bra".

Den senaste tiden har kantats av nyheter om turbulensen i Iran. Konflikten mellan Iran och USA har trappats upp och nu följer världen utredningen om den allvarliga flygkraschen i Teheran. Vilka effekter detta får på landet och ekonomin är oklart.

Svenska Pomegranate investment  är ett av de riskkapitalbolag som valt att satsa på och investera i nya bolag i Iran. Bolaget har flera kända profiler bland sina investerare och partners, som Avito-grundarna Filip Engelbert och Jonas Nordlander samt Per Brilioth som är vd på Vostok new ventures.

Vi tog ett samtal med Pomegranates vd Florian Hellmich för att höra hur han ser på bolagets roll i Iran.

”Det som pågår är väldigt komplext. Det har alltid varit en högriskinvestering och en långsiktig investering. Vårt huvudfokus är alltid våra entreprenörer, portföljbolag och den lokala ekonomin. Men vi följer även den större bilden, alla våra bolag mår bra", säger Florian Hellmich.  

Satsar på e-handel 

Pomegranate har bland annat investerat i  Digikala, som beskrivs som Irans svar på Amazon samt Café Bazaar som är en plattform för att ladda ned appar. Investmentbanken Griffon Capital finns också med på listan liksom resegruppen Tousha Group och Blocketkopian Sheypoor.

På frågan om vilka sektorer som intresserar Pomegranate lyfter Florian Hellmich marknadsplatser och e-handel, som exempelvis Digikala. Florian Hellmich understryker att grundarnas erfarenheter varit viktiga i Pomegranates strategi.

”Sedan 2014 har vi rest 110 miljoner euro totaltVi har investerat över 80 miljoner euro hittills”, säger Florian Hellmich. 

Rörande framtiden menar han att tillväxten kommer att fortsätta i Iran, och gällande e-handeln är det fortfarande en bra bit kvar innan man når Europas nivåer. Florian Hellmich spår att nya starka bolag kommer att kliva fram. 

"Den här strukturella förändringen och avsaknaden av internationell konkurrens kommer att skapa nationella mästare, som vi sett i Ryssland och Kina", säger Florian Hellmich och fortsätter; 

”Medelklassen kommer att fortsätta vilja konsumera och då det är väldigt utbildade kommer de fortsätta att arbeta hårt. Den strukturella tillväxten för verksamheter online fortsätter”.

Läs mer