Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Hajpad amerikansk startup köper upp svenskt säkerhetsbolag

Artikel bild
Foto: Mostphotos.com

Amerikanska Distil Networks köper det svenska it-säkerhetsbolaget Scrapesentry. En del av betalningen sker med aktier, vilket innebär att ett gäng svenskar nu blir delägare i ett av USA:s hetaste cybersäkerhetsföretag.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

olle@breakit.se

Medgrundare

Båda bolagen arbetar med att blockera illasinnade botar som attackerar webbsajter automatiskt för att stjäla information. Distil Networks har byggt en självlärande tjänst som med hjälp av artificiell intelligens kan identifiera och stoppa den sortens hot.

Svenska Scrapesentry har ett verktyg som fyller samma syfte - men med ett större inslag av mänsklig analys av hoten.

Företaget var tidigare en del av den svenska it-säkerhetskoncernen Sentor, men knoppades av för drygt ett år sedan.

"Upprinnelsen till Scrapesentry var att vi hade ett Gula sidorna-bolag i Storbritannien som kund i Sentor. De ville skydda sig mot botar som attackerade dem för att skrapa deras sajt från alla kontaktuppgifter. I ett sådant bolag är just själva kontaktuppgifterna och adresserna en väldigt stor del av värdet. Om någon lyckas kopiera all den datan blir det väldigt enkelt att kopiera hela tjänsten", säger Sentors medgrundare Martin Zetterlund, som också är chef för Scrapesentry.

Nu köper Distil Networks alltså upp hela Scrapesentry.

"Distil köper oss för att göra oss till en premiumtjänst för deras kunder. De som vill ha extra hjälp, mer än vad AI:n kan erbjuda, ska kunna anlita oss", säger han.

Parterna har valt att inte avslöja köpeskillingen men Martin Zetterlund bekräftar att det handlar om en kombination av kontanter och aktier.

Det innebär att Scrapesentrys svenska ägare får en andel i Distil.

Distil Networks växer med 400 procent i årstakt. Bolaget har hittills tagit in 320 miljoner kronor i riskkapital och är en av de hajpade välrenommerade it-säkerhetsbolagen i USA.

“Det ska bli väldigt spännade att få vara med på en resa med ett väldigt välfinansierat bolag och expanderar oerhört snabbt”, säger Martin Zetterlund.

Han säger att Scrapesentry under 2015 omsatte cirka 1 miljon kronor i månaden.

“Det ska bli väldigt intressant i hur startupvärlden funkar i Silicon Valley. Distil har väldigt bra människor och en fantastiskt teknisk plattform. Det finns i så många företag i den här nischen, så tillsammans blir vi störst och starkast", säger Martin Zetterlund.

Foto: Mostphotos.com​

Läs mer