Konrad Bergströms Xshore backas med miljoner av småspararna

Xshore

Konrad Bergström.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Elbåtarna gasar på.

Under förra våren skrev vi om elbåtsföretaget Xshore. För er som hängt med är det Zound industries-grundaren Konrad Bergströms nya hjärteprojekt.

Grundaren har själv beskrivit sin båt som “en Tesla på vatten”, och den som vill lägga vantarna på en får vara beredd att öppna plånboken. När Breakits grundare Stefan Lundell klev ombord på en av båtarna under förra året noterade han att prislappen uppgick till 2,8 miljoner kronor.

“Visst det är en del pengar men vår vision är att det här ska bli folkets båt. Se på Tesla, där började man med extremt exklusiva bilar och nu blir det allt fler som har råd att köpa dem”, sa Konrad Bergström då. 

Han har berättat att han äger 92 procent av bolaget, men är öppen för att ta in investerare. I höstas gjorde han slag i saken och kickade igång en crowdfunding-kampanj på plattformen Fundedbyme.

Tar in över 16 miljoner kronor 

När rundan stängde hade över 400 personer anmält att de tillsammans ville investera över 16 miljoner kronor i elbåtarna, enligt Fundedbyme. 

”Vårt mål har varit att i grunden ändra sättet vi reser till sjöss, och det är otroligt kul att se att så många likasinnade investerare väljer att stötta vårt uppdrag”, sa Konrad Bergström då.

Nu har handlingarna registrerats på Bolagsverket, vilket gör att vi kan se exakt hur stor den slutliga investeringen blev. Xshore tar in totalt 16,2 miljoner kronor för att satsa på utveckling, produktion och marknadsföring.

Detaljerna kring vilka som investerat, och huruvida det rör sig om några större investerare, är oklart. Inför emissionen uppgav Xshore att målet var att ta in 25 miljoner kronor.  

Enligt den finansiella prognosen från i somras siktar bolaget på att sälja 45 båtar i år samt ytterligare 200 under nästa år.

"Ska bli större än Zound" 

Konrad Bergström var med och byggde upp miljardbolaget Zound industries. Han lämnade bolaget efter en ägarstrid och har därefter riktat fokus mot sin nya satsning. 

"Xshore ska bli mycket, mycket större än Zound. Marknaden är enorm och vi är bara i början av den här resan”, sa Konrad Bergström till Breakit.  

Breakit har sökt Konrad Bergström. 

Läs mer