Johannes Schildt om Krys senaste miljardrunda

Kry Hälsa
Johannes Schildt om Krys senaste miljardrunda

Johannes Schildt

Towe Boström

Reporter

”Vi är glada över att vi har hittat investerare som delar vår vision och kan se potentialen för denna bransch i hela Europa”, säger Johannes Schildt.

Som vi tidigare rapporterat har nätläkaren Kry beslutat att fylla på kassan rejält. Bolaget tar in 155 miljoner dollar, motsvarande runt 1,45 miljarder kronor, i en kapitalrunda som leds av den kanadensiska pensionsfonden Ontario Teachers.

Kry har tidigare meddelat att pengarna bland annat ska användas för att driva fortsatt tillväxt i Europa. Krys vd och medgrundare Johannes Schildt uttalar sig nu kring rundan över ett mail till Breakit. 

Johannes Schildt understryker vikten av att hitta partners som delar Krys visioner om att förändra tillgången till hälso- och sjukvård. Utöver Ontario Teachers deltog flera av de tidigare investerarna som Index Ventures, Creandum och Accel i den nya kapitalrundan. 

”.Vi är glada över att vi har hittat investerare som delar vår vision och kan se potentialen för denna bransch i hela Europa”, säger Johannes Schildt.

 Det är dock inte första gången Kry tar in stora summor, senast sommaren 2018 handlade det om en halv miljard kronor. 

Ska expandera till marknader i hela Europa 

Kapitalet ska som sagt användas till fortsatt expansion. Vart nästa drag sker vill Kry inte avslöja, men planen är att expandera till nya marknader i hela Europa. Pengarna ska även användas till rekrytering samt satsningar på de befintliga marknaderna Sverige, Storbritannien, Frankrike, Norge och Tyskland.

Kry delar inga närmare detaljer kring hur det går på de olika marknaderna utöver att bolaget uppger sig se en positiv utveckling. 

På frågan om vilka de största konkurrenterna är svarar Johannes Schildt att utmaningen mer består mer i att förändra ett gammalt sätt att ge vård på.

Det råder dock ingen brist på välgödda utmanare. I Sverige utgörs konkurrensen bland annat av Doktor.se och Min Doktor. I Storbritannien finns aktörer som det tungt backade digitala vårdtjänstbolaget Babylon Holdings som har Kinnevik och Vostok New Ventures i ryggen. 

"En utveckling som inte kommer att stanna av"

För stunden pågår utredningar i Sverige om nätläkarns framtid. Det finns förslag om de ska tvingas att etablera sig och slå upp fysiska vårdcentraler i varenda region i landet de vill verka digitalt i.

Regeringens utredare Göran Stiernstedt tycker helt enkelt inte att dagens system fungerar.  

”Jag kan förstå att de (nätläkarna) delvis föredrar dagens system, men jag tycker faktiskt inte att det är hållbart i längden och det tror jag att de någonstans också inser”, har Göran Stiernstedt sagt till Breakit.  

Några beslut har ännu inte fattats men Kry har tidigare flaggat för att bolaget kan minska sin närvaro i Sverige om förslagen går igenom. 

Hur resonerar ni kring pågående utredningar och Krys framtid i Sverige?

”Den digitala vården har växt fram ur ett behov med långa väntetider och köer. För första gången så har vården nu blivit tillgänglig för alla oavsett vem du är och var du bor. Det är en utveckling som inte kommer att stanna av, utan tvärtom växa och det är jag övertygad om att politikerna också ser”, säger Johannes Schildt.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER