Ogillar du bannerannonser? Snart är dom större än Google-sök

Breakit - Ogillar du bannerannonser? Snart är dom större än Google-sök

Foto: Google

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Annonspengarna fortsätter föga förvånande att flöda från tidningar och gammel-tv till digitala kanaler. Mer förvånande: Sök tappar mark - till förmån för andra sorters digital reklam.

Enligt analysföretaget Emarketers senaste rapport, som är något av en branschstandard, kommer andra sorters digitala annonser för första gången bli större än sök under 2016, på den amerikanska marknaden.

Video, sponsorskap, banners, Facebook-reklam och lite annat smått och gott som bakas in i kategorin beräknas stå för 48 procent av den digitala annonskakan under 2016. I dollar räknat blir det 32,2 miljarder.

I praktiken innebär det att reklamköpare väntas lägga en allt högre andel av sin digitala budget på annat än Google-annonser.

Det är ett trendbrott som även den svenska marknaden visar tecken på. Enligt statistik från Sveriges mediebyråer, som publicerades på tisdagen, är det just nu främst automatiserade köp av annonsbanners, onlinevideo och annonsering i sociala medier som ökar i landet.

Digital annonsering ökade totalt med 20 procent I Sverige under 2015. I reda pengar motsvarar ökningen 648 miljoner kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER