Sparprofilen Claes Hemberg bryter med Lysa – "Jag är inte sentimental"

Lysa fintech
Sparprofilen Claes Hemberg bryter med Lysa – "Jag är inte sentimental"

Claes Hemberg. Foto: Press.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Nu letar han köpare till sina Lysa-aktier.

Efter att Claes Hemberg hoppade av jobbet som sparekonom på nätmäklaren Avanza har han investerat relativt flitigt i fintech-sektorn.

Ett av de bolagen som Hemberg gått in som delägare i är robotrådgivaren Lysa. I september 2018 investerade han tillsammans med bland andra den gamle finansministern Anders Borg och hedgefondmiljardären Christer Gardell i en nyemission i Lysa på sammanlagt 40 miljoner kronor. Då sa Claes Hemberg till Breakit att han gärna skulle äga fler aktier i Lysa “men det fanns inte så många till salu”.

Men nu letar Claes Hemberg istället en köpare till sina aktier. Orsaken är att han inte lyckats hitta någon mer aktiv roll för sig själv i bolaget. I en kommentar till Breakit säger Claes Hemberg:

“Lysas vd Patrik Adamson och jag hittade inget långsiktigt sätt att samarbeta. Vi testade olika grepp, tankar och metoder. Vi har diskuterat detta under många möten. Men det klickade inte. Och jag är inte sentimental, utan då är det bättre att vi går olika vägar. Jag gillar Lysa-gänget på flera sätt, jag önskar dem stort lycka till, men nu får jag följa dem från publikplats”.

Claes Hemberg har köpt aktier i Lysa för cirka en halv miljon kronor – men han hoppas få betydligt mer betalt när han säljer sina aktier.

“Det har gått 18 månader sedan jag investerade och efter det har bolaget vuxit på bra så en bra vinst förväntar jag mig. Annars får jag väl sitta på aktierna ett tag till. Jag har inte bråttom. Men något exakt pris vill jag inte säga. Det är ingen bra förhandlingstaktik”, säger Claes Hemberg som också utvecklar sitt ställningstagande på sin blogg där han även går igenom sina övriga investeringar.

Läs mer

Lysa – de 17 största ägarna som står bakom heta fondutmanaren

De äger Klarna – här är de 22 största ägarna i svenska fintechjätten

Spartjänsten Lysa tar in 60 miljoner kronor

Läs fler artiklar
LÄS MER