Sök

Malmö kan införa nya regler för elsparkcyklar

Elscooter

Foto: Johan Nilsson / TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Vill styra hur elscooter-användarna parkerar på folktäta platser.

Sedan elsparkcyklarna gjorde sitt intåg i Sverige under hösten 2018 har de hunnit lansera i flera av landets större städer. Samtidigt har de också skapat viss irritation bland de som tycker att sparkcyklarna står i vägen på trottoarerna. 

Nu skriver Sydsvenskan att Malmö kan komma att införa nya regler som styr hur användarna ska parkera elsparkcyklarna vid särskilda platser. Det ska då handla om att elsparkcyklarna ska parkeras i anpassade cykelställ.

"På vissa ställen ska man ställa de här fordonen i särskilda ställ, det kan vara framförallt på stationer, busshållplatser och torg – där mycket människor rör på sig”, säger Andreas Schönström, Malmös kommunalråd för för teknik och service till tidningen.

En utredning pågår som ska ge svar på om man kan ändra den lokala ordningsstadgan för att kunna driva igenom förändringen. Den utredningen ska vara klar senast i mars 2021, skriver sydsvenskan.

Stockholms stad, där flest aktörer har lanserat sina elsparkcyklar, har redan testat flera olika alternativ för att lösa problemet, exempelvis genom särskilda parkerinsområden och genom kontrollanter som plockat bort elsparkcyklarna när de har blockerat framkomligheten.

Läs mer