Soundcloud landar tungt avtal med världens största skivbolag

Soundcloud Universal music Musik
Soundcloud landar tungt avtal med världens största skivbolag

Abba och Aviciis skivbolag är på väg att landa ett avtal med Soundcloud. Foto: Barry Brecheisen/Nora Lorek / TT

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Enligt källor till New York Post har den svenska musiktjänsten Soundcloud till slut lyckats säkra rättigheterna från skivbolaget Universal Music.

I måndags stod det klart att Tennenbaum Capital Partners lånat ut motsvarande 300 miljoner kronor tlll den svenskgrundade ljudtjänsten Soundcloud . Exakt vad pengarna skulle användas till framgick inte, men vi på Breakit spekulerade i att pengarna skulle användas till att säkra licensrättigheterna för musiken hos skivbolag som Universal Music och Sony Music.

Skivbolagen kräver nämligen ofta förskottsbetalningar på den typen av belopp i samband med licensaffärer.

Nu rapporterar New York Post, som hänvisar till källor, att Soundcloud är på väg att komma överens med just skivbolagsjätten Universal Music. Enligt uppgifterna innebär det att Soundcloud framöver kommer ha rättigheterna till hela bolagets musikkatalog, vilken inkluderar flera av världens största artister och svenska stjärnor som Abba och Avicii.

Förutom att avtalet kommer att ge Soundcloud en mer ”seriös” stämpel så är det även en viktig pusselbit i jakten på nästa, stora finansieringsrunda. I dagsläget är det drygt två år sedan bolaget tog in riskkapital, med undantag för lånet förra året på 300 miljoner.

Enligt Soundcloud har sajten, som grundats av svenskarna Alexander Ljung och Eric Wahlforss, 175 miljoner aktiva användare. Plattformen fungerar som så att användarna, i likhet med Youtube, själva kan ladda upp egna ljudfiler och mixningar.

Läs fler artiklar
LÄS MER