Sök

Finwire-grundaren köpte en gammal fabrik – nu lämnar han sin mediebyrå

Finwire

Olle Qvarnström. Foto: Privat

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Trots taskig tajming har det funkat bra.

För ungefär ett år sedan tog Finwire Media-grundaren Olle Qvarnström ett något oväntat beslut. Han bestämde sig för att köpa en medalj-fabrik i Eskilstuna, ett beslut som han berättade om i en krönika på Breakit under förra julen.

Tajmingen var däremot inte den bästa för honom personligen. För Olle Qvarnström väntade nämligen pappaledighet, samtidigt som han hade åtaganden som vd i Finwire Media. Istället var det affärspartnern Robin Gustavsson som skötte det operativa arbetet under fabrikens första år i deras ägo.

Ett år senare är han däremot redo att själv kliva in som vd i Svenska Medalj AB, samtidigt som han kommer att minska sitt engagemang i Finwire. En rejäl omställning.

“Det är extremt olika miljöer, men det är också det som gör det så spännande. Finwire Media har jag startat själv, jag har valt rekryteringar själv och hur vi ska jobba, I Svenska Medalj får jag något annat i knät, med exempelvis anställda som andra har valt. Det är något som jag inte har upplevt tidigare och det är väldigt intressant för mig”, säger Olle Qvarnström.

Jobbade på fabriken i tonåren

Själv brukade han jobba på fabriken när han var ung. Men sin professionella bakgrund har Olle Qvarnström egentligen inom IT och finans. Något som har medfört utmaningar, men också positiva överraskningar.

“Min erfarenhet ligger inom småbolag i Stockholm, verksamheter som är personal- och IT-tunga. Industrin är raka motsatsen med fabriker och maskiner som är svåra att hantera både kapital- och arbetsmässigt. Eller en sån sak som att anställda som är fackanslutna, så att varje gång man vill göra en förändring så måste man ta det med facket. Det är sånt som knappt existerar i IT-branschen”, säger han och fortsätter.

“Men något som jag blev positivt överraskad av var de personer som jobbar i fabriken nu. Många var där när jag jobbade på somrarna i tonåren och verkar trivas väldigt bra, där man verkligen visar lojalitet för varandra och företaget.”

Men hur har det egentligen gått sedan de tog över fabriken? Olle Qvarnström vågar inte ge någon exakt siffra innan allt är ihopräknat. Prognosen är däremot att fabriken ska göra sitt bästa år någonsin, åtminstone de 20 år tillbaka i tiden som de har kunnat överblicka.

“Än så länge har det gått superbra måste jag ändå påstå. Vi har inte förlorat några betydande kunder i samband med att vi tog över och inga anställda har sagt upp sig. Vi har fått betydligt mer positiv feedback än vad vi hade väntat oss.” Förra året låg omsättningen på 16,9 miljoner med ett resultat på strax över en halv miljon kronor.

Leverar medaljer till kungen

Bolaget är också väldigt stolta över att nyligen har tilldelats rätten att kalla sig för kunglig hovleverantör. En utnämning som de delar med cirka 130 andra svenska bolag idag.

“Det är ett enormt kvitto för oss som visar att de saker vi gör håller högsta klassen. Det är få företag som blir godkända som kungliga hovleverantörer och jag vet att det är något som våra andra kunder kommer att värdesätta också.“

På den slutliga mottagarlistan bland de medaljer som Svenska Medalj levererar till kungen finns bland andra PG Gyllenhammar, Christer Fuglesang och Carl Bildt för att nämna några.

Framöver väntar främst fortsatta satsningar på att optimera tillverkningen och på idrottspriser där Olle lyfter fram att bolagets starka varumärke och Robins bakgrund från e-handel kommer vara nyckelfaktorer.

När det kommer till Finwire Media har en ersättare egentligen funnits på plats ända sedan Olle Qvarnström inledde sin pappaledighet.

“För att vara ärlig, en av anställda i Finwire Media visade sig vara väldigt lämplig för att driva det här framåt. Han har en helt annan motivation än vad jag har efter de här åren och med mitt splittrade fokus. Att det fanns en naturlig ersättare gjorde det enklare.”

Läs mer