Sök

Embracer Group köper upp Tarsier Studios

Embracer GroupGaming

Andreas Johnson, studiochef Tarsier Studios. Foto: Press.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Ny affär i spelvärlden.

Lars Wingefors speljätte Embracer, som tidigare hette THQ Nordic, fortsätter sin uppköpsturné. 

Nu slår man till och köper upp den svenska spelstudion Tarsier Studios för 88 miljoner kronor i rena pengar, dessutom får ägarna 11 miljoner kronor i nyemitterade aktier i Embracer Group. Det framgår av ett pressmeddelande. 

Malmöbaserade Tarsier grundades för 15 år sedan och har idag 65 anställda. Fokus ligger på utveckling av äventyrsspel och plattformspussel och studion har arbetat som underleverantör till jättar som Nintendo och Sony Interactiv.

Tarsier kommer att fortsätt arbeta självständigt under Goodbye Kansas Game Invest, som också ägs av Embracer.  

"Extremt rolig julklapp" 

Andreas Johnsson är grundare och studiochef på Tarsier.

”Det är såklart en sjukt rolig dag. Så här innan jul är det en extremt rolig julklapp för alla på Tarsier att se fram emot”, säger han. 

Andreas Johnsson berättar att idén till Tarsier kom under studietiden. Han och ett gäng kompisar studerade spelutveckling och bestämde sig för att starta ett bolag. 

"Vi hankade oss fram i några år innan vi kom igång på riktigt och började att jobba med Sony”. 

”Det har varit en intressant resa. Vi var nio studenter när vi startade och nu har vi växt under åren till 65 anställda”. 

I dag är fem grundare kvar i bolaget och ägandet har varit fördelat över 13 aktörer. Någon storägare har det inte funnits, enligt grundaren.

"Det känns roligt och spännande att efter en 15 år lång resa med Tarsier ingå partnerskap tillsammans med Embracer för att fortsätta utveckla studion och ta tillvara på all den potential vi besitter”, säger Andreas Johnsson. 

Hur kommer du att fira?

”Jag kommer nog åka hem till familjen och ta det lite lugnt i jul, andas ut lite och blicka framåt. Och vi kommer såklart att fira på kontoret med alla anställda”.

"Till nästa nivå" 

Lars Wingefors, medgrundare och vd Embracer, säger att de är imponerade över Tarsiers team och den position de tagit på marknaden.

”Vi vill tillsammans med Tarsier investera i att utveckla nya projekt, något som studion historiskt genomfört på ett framgångsrikt sätt. Vi ser fram emot att, tillsammans med ledningen och samtliga medarbetare, ta Tarsier och den kvalitet och kreativitet som finns inom bolaget, till nästa nivå”, säger Lars Wingefors.

Embracer Group omsatte 6,5 miljarder kronor med ett resultat på 396 miljoner kronor under förra året. Tarsier Studios redovisade en omsättning på 48 miljoner kronor med ett resultat på 5,7 miljoner kronor under samma period.

 

Läs mer