Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Linda Pira lanserar appen Workish – som får kritik i sociala medier

Den nya appen Workish, som grundats av bland annat rapparen Linda Pira, vill koppla ihop extraknäckare med enkla jobb och uppdrag.
Samtidigt riktas nu kritik mot appen i sociala medier.

Caroline Englund

Caroline Englund

caroline@breakit.se

Reporter

Linda Pira, som vunnit vunnit såväl Grammis som P3 Guld-priser för sin musik, berättade själv på sin Instagram-story under gårdagen att hon och vännen Rosanna Charles har jobbat med en app som de kallar för Workish i flera år – och att den nu går live.

Appen beskrivs som ett sätt att hitta hjälp till vardagssysslor och vardagsärenden. Användarna kan anlita någon via appen som vill utföra ett uppdrag sedan själv bestämma hur mycket som ska betalas. 

”Det handlar om att lägga ut mikrojobb till privatpersoner”, säger Linda Pira på sin Instagram-story och berättar att det kan handla om alltifrån flytthjälp till hjälp med att sätta upp tavlor eller med att gå ut med hunden. 

Tanken är att appen ska fungera som en mellanhand, där Workish tar en avgift på 12 procent för alla uppdrag som förmedlas via appen.

"Du får betalt enligt vad du kommit överens om med uppdragsgivaren", skriver Workish på sin sajt.

Appen fick efter lanseringen snabbt stor spridning via sociala medier, där många namnkunniga artister promotat appen. På App Stores topplista för gratis-appar under kategorin ”Näringsliv” ligger Workish just nu på förstaplats, och i Googles Play Store ligger appen också högt.

Kritik mot Workish i sociala medier

Samtidigt riktas nu kritik mot appen på sociala medier. Kritiken handlar bland annat om att bolaget bakom inte tar ansvar för om användarna betalar skatt.

”Som privatperson och användare ligger ansvaret på dig att deklarera den ersättning som du får när du utfört ett uppdrag mot betalning som förmedlats via Workish. Som användare behöver du själv ta reda på om du omfattas av skatter och avgifter, inklusive sociala avgifter som kan komma att utgå när du använder använder vår tjänst och när du utför uppdrag mot betalning”, står det på bolagets hemsida.

Bolaget får också kritik för att inte ta ansvar för arbetsvillkor och anklagas uppmuntra till lönedumpning – en typ av kritik som ofta riktas mot den här typen av "gig"-appar. 

På Twitter har användare uppmanat folk att gå in och sätta låga betyg på appen av denna anledning.

Bolaget saknar för tillfället även "privacy policy" på sin sajt, vilket också uppmärksammats och ifrågasatts i sociala medier.

Inte ensamma på marknaden

Appar som förmedlar enklare jobb blir vanligare. Ett populärt exempel på en app inom samma kategori är Tiptapp, som bland annat backas av riskkapitalbolaget GP Bullhound, Spotify- och Atomico-profilen Sophia Bendz och Avitgrundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert. Där kan användarna bland annat få hjälp med att forsla bort skräp. 

Ett annat exempel är Gigstr vars affärsidé handlar om att personer, i det här fallet främst unga vuxna och studenter, registrerar sig i appen och sedan kan söka arbete under längre eller kortare perioder hos en rad arbetsgivare. De hamnar ofta i ett större team som sedan hyrs ut till Gigstrs kunder efter att de utbildats. 

Hur stor del av bolaget Linda Pira äger inte men de största ägarna är enligt bolagsverket Hillka Säkkinen och Niklas Forsberg. Bolagets vd heter Sebastian Jesse Saukkonen. 

Breakit har sökt Linda Pira och representater för bolaget för en kommentar.

Läs mer