När kommer Costco till Sverige? Locket på om etablering

Costcoehandelhandel

Ett Costco-varuhus i Kalifornien. Foto: Istock

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Amerikanska lågprisjätten Costco har tagit hjälp av en fastighetsrådgivare för att hitta rätt plats för en eventuell etablering i Sverige. Men parterna lägger locket på.


För nästan exakt ett år sedan avslöjade Breakit att den amerikanska lågpriskedjan Costco planerar att öppna ett varuhus i Stockholm.

Bolaget är världens näst största lågpriskedja (efter Walmart) och när bolaget lanserade sitt första varuhus i Norden, på Island 2017, startade det en köprusch bland islänningarna som hotade den lokala handeln när 70 procent av befolkningen blev medlemmar. 

Bolaget har nämligen en lite annorlunda affärsmodell där de “låser in” kunderna genom ett medlemskap. Priset för ett årskort ligger på 60 alternativt 120 dollar per år och den som vill handla på Costco måste vara medlem. En stor del av bolagets vinst, runt tre fjärdedelar, kommer från medlemsavgifterna. 

Bolaget pressar priserna på allt från bensin till mat och leksaker samt teknik. 

Enligt Johan Arnberg, vd på Handelns utredningsinstitut, ligger en Costco-etablering än mer rätt i tiden nu än vad det gjorde för ett år sedan. 

“E-handel och budgetkoncept är de två segment inom handeln där vi har tillväxt idag. Fastighetsägarna älskar det. Ett exempel på det är att de tecknar tioårskontrakt med Dollarstore, det finns ingen motsvarighet till det inom handeln idag” säger han. 

Finns tröskel

Däremot tror han att det kan finnas en tröskel i Sverige mot att ta ut en avgift för ett medlemskap. 

“Ett exempel som inte fungerade alls var norska kedjan Smart club som lanserade i Kungens kurva 1999”, säger han.

Så hur går det då med Costcos etablering i Sverige? Det är locket på från fastighetsrådgivaren Cbre, som har i uppdrag att hjälpa Costco. Bolaget bekräftar att man jobbar nära varandra men vill inte ge några detaljer alls.

För ett år sedan var ett av de hetare tipsen för en lansering köpområdet Arninge i Täby. Enligt tidningen Fastighetsvärlden hade Kungens Kurva och Barkaby fått nobben. 

Täby kommun har tidigare meddelat att man har storslagna planer för Arninge. Tanken är att området, som i nuläget mest består av företagspark och ett gäng köplador mer eller mindre i skogen, ska bli vad som beskrivs som "ett nytt regionalt centrum" i norra Stockholm, med 20.000 nya bostäder och 20.000 nya arbetsplatser.

Walmart till Sundsvall?

Caroline Arenander, som är näringslivsutvecklare i Täby kommun, uppger dock att hon inte har hört något om en eventuell Costco-etablering i Arninge.

Costco lämnar inga kommentarer om planerade etableringar, de annonseras istället ut på hemsidan två-tre månader innan öppning. 

För 11 år sedan rapporterades att den amerikanska giganten Walmart var på väg att etablera sig i Sundsvall. Det har ännu inte skett. 

Läs mer