Om Steve Jobs var ond eller god spelar ingen större roll

Om Steve Jobs var ond eller god spelar ingen större roll

Viggo Cavling

Krönikör

Apple-grundaren var en stor humanist eftersom han trodde på människors förmåga att välja den maskin som gav dem mest frihet och minst motstånd. Det är viktigare än hur snäll han var mot sina anställda.

I helgen läste jag ut boken Att bli Steve Jobs. Boken ska enligt förhandsskriverierna ge en ny och mer positiv bild av Apples grundare än den som framkommer i Walter Isaacsons officiella biografi.

De två författarna Brent Schlender och Rick Tetzeli hävdar att Steve Jobs först var en jobbig jävel, men sen gick han lite på pumpen med NeXT och därefter blev han en god människa. Helt klart är att Steve Jobs lärde sig mycket under sina tolv år på NeXT, som sett till de bilder han målade upp i början blev tämligen ett misslyckat projekt.

Under resans gång med NeXT sprang Jobs på Pixar som med tiden blev en sjukt stor succé. Tyvärr tycker jag inte att Steve Jobs personlighet verkar utvecklas så mycket som författarna slår knut på sig själv för att hävda. Steve Jobs var en egensinnig banbrytare och för honom var uppgiften mycket viktigare än individen.

Människor som kritiserade Apple var onda, enligt principen "de som inte är med mig är mot mig." Denna inställning upphörde inte när Steve Jobs efter fiaskot med NeXT återvände till Apple.

Dock blev Steve Jobs bättre på att leda grupper med medarbetare som han ansåg vara kreativa och begåvade. Människor som inte levde upp till Jobs måttstock sorterades bort.

Men han var samtidigt emot frirörlighet och skapade tillsammans med de andra stora teknikjättarna i Silicon Valley en kartell som förbjöd de stora bolagen att rekrytera från varandra. Steve Jobs var också kallsinnig när arbetarna som byggde Apples datorer och telefoner i Kina begick självmord. Att Steve Jobs gärna blev arg på människor för att de – enligt honom – var dumma i huvudet är inte heller något som upphörde när han blev äldre, även om det tycks ha skett mer sällan.

Steve Jobs närmaste medarbetare är huvudkälla i boken och de har otaliga exempel på hur god Steve Jobs betedde sig mot dem. Huruvida en människa bör beskrivas som ond eller god är dock ganska ointressant.

Bokens stora behållning för alla som sysslar med entreprenörskap är hur Apple utvecklas från en liten startup till världens högst värderade bolag. Finansmannen Jan Stenbeck brukade säga att teknik slog politik. Steve Jobs sa aldrig något liknande, men agerade hela tiden enligt principen att design slår teknik.

Det var Bill Gates som först presenterade visionen internet of things och proklamerade att allt snart skulle bli digitalt, underförstått med Microsofts teknik. Men det var Steve Jobs som genomförde denna revolution. Inte för att hans apparater var tekniskt bättre än Gates utan för att de var snyggare och mer användarvänliga.

Jag brukar tänka att Apple är datorn plus zenbuddism. Denna magiska upplevelse är kärnan i Apples verksamhet. Hur Steve Jobs får denna anda att genomsyra allt i bolaget är bokens sjukt spännande kärna. Ur denna aspekt var Steve Jobs en stor humanist eftersom han trodde på människors förmåga att välja den maskin som gav dem mest frihet och minst motstånd. Ett mantra i boken är att en dator ska vara en cykel för hjärnan.

Det är också intressant att fundera när Apple gick från att vara ett startup-bolag till att bli en planekonomi.

Enligt Handels-docenten Kjell A. Nordström är alla större bolag planekonomier eftersom de är mer upptagna av trycket i sina slangar än vad som kommer ut ur dem. På något konstigt sätt lyckas Apple behålla sin kreativitet, samtidigt som man är ett extremt kontrollerande, globalt företag.

Bakom den vackra designen är målet att bygga ett monopol som låser fast användarna i en dator, en telefon och en padda. Att tro att denna affärsmodell går att kopiera utan att ha en Steve Jobs vid rodret är mycket naivt.

Den viktigaste läxan i boken är ändå ödmjukhet. När Steve Jobs fick veta att han hade cancer ville hans läkare att han skulle opereras, men Steve Jobs ogillade tanken att någon skulle skära i honom. Hans lösning var i stället diet. Det blev hans död.

Läs fler artiklar
LÄS MER