Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Storaffär i Acast – aktier för nästan 100 miljoner byter ägare

Ross Adams Foto: Press

Oklart vem som säljer.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Strax före lunch på måndagen flaggade riskkapitalbolaget Alfvén & Didrikson att man ökat sitt innehav i Acast från 12 procent till runt 16 procent.

“Vi tror mycket på Acast. De senaste veckorna har vi ökat vår andel i bolaget”, skriver riskkapitalbolaget i ett meddelande på sin hemsida.

Det handlar inte om en nyemission utan köpet har gjort i den så kallade gråhandeln där begagnade aktier byter ägare. Den här typen av aktiehandel utanför börsen är ett växande fenomen som vi uppmärksammat tidigare.

Enligt Breakits källor handlas Acast-aktien till runt 950 kronor per aktie, vilket kan jämföras med kursen vid den senaste nyemissionen som var 750 kronor. 

Alfvén & Didrikson uppger inte hur mycket de betalat för sina aktier men förutsatt att de handlat till ungefär samma kursnivåer så indikerar det en investering på mellan 80 och 100 miljoner kronor.

Vem som sålt aktierna är oklart. Riskkapitalbolaget Moor är största ägare i Acast med nästan 17 procent av aktierna.

“Vi har inte sålt några aktier utan tror starkt på bolaget”, säger Moors vd Anders Lindeberg.

DI Digital gjorde en sammanställning över de största ägarna i Acast i september. Då framgick att Bonnier Growth Media ägde 12,46 procent, Första AP-fonden 9,75 procent, Inbox Capital 6,7 procent och Robur Ny Teknik 4,47 procent.

Breakit har utan framgång sökt företrädare för Alfvén & Didrikson.

Läs mer