Sök

Annonssamarbete med Kindred Group

Nolla Utanförskapet fann vän i techbolag: ”Mycket kompetens försvinner i onödan”

Sanna Wolk på Nolla Utanförskapen och kursdeltagaren Patrik Grimborg.

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

Samarbetet gav ungdomar en fot in i techbranschen.

För ett techbolag i Sverige är bristen på kompetens ett stort problem.

För en techintresserad person i utanförskap är bristen på kontakter i branschen ett stort problem.

Därför nappade Kindred Group direkt när Sanna Wolk från Nolla Utanförskapet hörde av sig med ett förslag: Tänk om det gick att samla unga vuxna, med ett brinnande intresse för programmering, och låta dem få in en fot i branschen genom kurser hos Kindred?

Anledningen att vi startade Nolla Utanförskapet var för att det är fruktansvärt många som växer upp i utanförskap i Sverige

”Anledningen att vi startade Nolla Utanförskapet var för att det är fruktansvärt många som växer upp i utanförskap i Sverige. Det är så mycket kompetens som försvinner i onödan, som skulle kunna gynna landet. Att låta dem komma in bakom ett företags fasader, få bli sedda och hörda och göra den resan kan innebära en stor skillnad för de här personerna”, säger Sanna Wolk.

Vill bidra till att göra samhället bättre

På Kindred Group har man de senaste två åren jobbat med en hållbarhetsrapport, för att öka transparensen inom spelbolagsbranschen. En av företagets ambitioner är att vara aktiva i samhället och bidra till att göra det bättre. Nolla Utanförskapets förslag passade perfekt

”Vi är i skriande behov av kompetens inom tech, precis som andra bolag i vår bransch. När Sanna kom till oss och föreslog en kodarkurs började vi direkt planera hur den skulle kunna se ut”, säger Alexander Westrell, Group Head of Communications på Kindred Group.

En av deltagarna i projektet presenterar sin lösning på examensprovet som bestod av att skapa en dummy av ett Kindred twitterkonto.

Genom Nolla Utanförskapets kontaktnät hittade de tio personer mellan 18 och 25 år som var intresserade av att utbilda sig hos Kindred. Under två timmar, två gånger i veckan, i tio veckor har 30 personer ur Kindreds team ställt upp och lärt ungdomarna om att driva projekt, utveckla frontend och backend, skriva ett CV och hur man genomför en arbetsintervju.

”Det har verkligen varit jätteroligt att se dem utvecklas. Många hade aldrig jobbat med programmen som Kindred använder, men när man såg koden och lösningarna de hade tagit fram så var det alldeles fantastiskt”, säger Sanna. 

Det är många som känner stolthet kring projektet och gärna pratar om det

De fyra sista veckorna under projektet fick deltagarna nämligen jobba på ett projekt: Att koda en dummy av ett Kindred-twitterkonto. I slutet av november visades resultaten upp, och projektet sammanfattades under en ceremoni.

”Deltagarna har varit väldigt intresserade, ställt frågor, undrat ifall vi har andra program de kan delta i. Vi har varit oerhört positivt överraskade. Och det har även skapat en väldigt positiv känsla internt, det är många som känner stolthet kring projektet och gärna pratar om det”, berättar Alexander.

Drömmer om att bli spelutvecklare

En av deltagarna var 23-årige Patrik Grimborg. För honom var kursen ett sätt att få in en fot i branschen, där han drömmer om att bli spelutvecklare.

Att få komma till ett företag och verkligen få känna hur det är där inne har varit jättebra

”Ingen jag känner har jobbat med IT, och då är det väldigt svårt att komma in i branschen. Att få komma till ett företag och verkligen få känna hur det är där inne har varit jättebra, det känns väldigt nyttigt att få den praktiska upplevelsen. Jag rekommenderar verkligen andra som är intresserade av programmering att söka sig till liknande utbildningar”, säger han.

Enligt Patrik tar han med sig många nya kunskaper, och erfarenheter att sätta in i sitt CV, efter de tio veckorna. Dessutom lärde han känna en ny vän.

”Vi hade sällskap på tåget till kurserna, nu håller vi på att utveckla ett spel ihop”, berättar han.

Och på Kindred Group har man fått blodad tand av det fina resultatet som deltagarna visat upp. Nu planerar man redan för en fortsättning.

”Vi håller just nu på att göra en utvärdering internt, kring vad som fungerat och vad som kan göras bättre. Vår ambition är att genomföra det här projektet nästa år igen. Men det krävs verkligen en organisation som Nolla Utanförskapet för att hitta deltagarna, eftersom vi inte har den sortens kontaktnät. Det har varit ett jättefint samarbete”, avslutar Alexander.
 

Läs mer