Sök

Ansiktsverifikation för förarna – så vill Uber öka säkerheten för passagerarna i Sverige

UberTransport

Foto: Istockphotos.com & TT. Bilden är ett montage.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Osäkra passagerare ska kunna begära kontroller av förarna.

Uber fortsätter sitt arbete med att lansera nya funktioner i Sverige. Nyligen rapporterade vi om att den amerikanska taxi-utmanaren skulle låta förarna betygsätta sina användare i appen, något som kan medföra att personer som inte sköter sig stängs av från plattformen. 

Nu kommer nästa stora funktion och den här gången är det kontrollen på förarna som ska öka. Det handlar om Real Time ID Check, som först lanserades i USA 2016, där förarna vid slumpmässigt valda tillfällen ska behöva identifiera sig själva genom ansiktsverifiering.

“Real Time ID Check är en viktig säkerhetsfunktion som är ytterligare ett exempel på hur teknologi kan förbättra säkerhet. Med funktionen vill vi motverka bedrägeri och att användare lånar varandras konton, och på så sätt se till att Uber är en säker plattform för alla där alla användare faktiskt är vilka de utger sig för att vara”, säger Jamie Heywood, Ubers Europachef.

Tekniken har tidigare kritiserats för att den kunde kringgås med hjälp av fotografier, men enligt Uber ska uppdateringar ha gjorts för att öka förbättra funktionaliteten på tjänsten under 2019, liksom manuella kontroller av bilderna.

I Sverige ska förarna kunna välja på antingen en automatisk kontroll med biometrisk teknologi, eller en manuell kontroll som genomförs av en medarbetare på Uber. 

Om en passagerare någon gång under resan misstänker att en förare eller leverantör inte är den de utger sig för att vara, så ska en uppmaning om ansiktsverifiering skickas ut till föraren.

Läs mer