Efter konkursen – Seezona ska driva Aéryne vidare

Aéryne e-handel
Efter konkursen – Seezona ska driva Aéryne vidare

Siri Vikman.

Towe Boström

Reporter

Köper upp varumärket.

I början av november gick den svenska modestartupen Aéryne i konkurs. Bolaget, som har mångmiljonskulder och krav hos Kronofogden, klarade inte längre av att betala räkningarna.

Aéryne, som grundades för fyra år sedan av Siri Vikman, har designat och sålt kläder via sin egna plattform och via aktörer som Asos, Nelly och Na-kd. Bland de större investerarna hittar vi bland annat Hexatronics tidigare storägare Gert Nordin.

Siri Vikman har tidigare uppgett att Aéryne varit på väg att ställa om sin strategi och affärsmodell, något som blev kostsamt.

"Det känns otroligt tufft eftersom det finns så mycket potential i att ställa om till en grön produktionsmodell, men förlusten från B2B tyngde oss och det var avgörande tillslut för investerare”, sa Siri Vikman till Breakit i samband med konkursen. 

Aéryne köps upp av Seezona

Nu kommer Aéryne att få leva vidare. Seezona, som beskrivs som en global marknadsplats för exklusivt mode, har köpt upp varumärket, något E-handel var först att rapportera om.

Aéryne kommer att fortsätta att säljas genom egen hemsida och Seezona blir exklusiv återförsäljare av varumärket. Det här innebär dock inte att själva bolaget köps upp. De tillgångar som överlåtits är bland annat registrerade varumärken, ett mindre varulager samt immateriella tillgångar som exempelvis hemsida och sociala medier.

Någon prislapp har inte förmedlats.

Anna-Carina Helander är grundare och vd av Seezona.

”Vi tror på Aérynes made-to-order modell, som många av våra andra varumärken också jobbar enligt. Med Seezonas styrka inom tech och digital marknadsföring ser vi en otroligt stor potential i vidareutvecklingen av Aéryne”, säger Anna-Carina Helander i ett pressmeddelande.

Skulder på flera miljoner kronor 

Oscar Claesson, vid Frigga Advokatbyrå, som handlägger konkursen uppger att det fanns flera intressenter samt att Aéryne såldes till högstbjudande. Han vill inte uppge vad prislappen landade på – men den är inte nog för att täcka skulderna. 

Bouppteckningen, som upprättades under onsdagen, visar att bolagets skulder uppgår till över 5 miljoner kronor. Bristen i boet beräknas till 4,8 miljoner kronor och listan över aktörer som vill få sina pengar är lång. 

Advokaten: Ingen prognos för utdelning 


Så det finns fortfarande skulder och obetalda fordringar kvar? 

”Absolut, och prognosen i dagsläget är att det inte kommer att bli någon utdelning, varken till prioriterade eller oprioriterade borgenärer”, säger Oscar Claesson. 

Konkursboet ska först och främst betala av kostnaderna som uppstått till följd av konkursprocessen.  

Bland skulderna finns allt från leverantörer till it-bolag och personal. Här finns även skulder till den franska staten, där detaljerna kring vad som avses är oklart för stunden, enligt Oscar Claesson. 

”Vi fortsätter avvecklingsarbetet. De flesta tillgångar är sålda och nästa steg är ett edgångssammanträdet och därefter ska vi upprätta en förvaltarberättelse”.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER