Smart snusdosa ska stoppa missbruk med lås och timer

PouchguardSnus

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

En av tio svenskar snusar - en del alldeles för mycket. En ny startup vill råda bot på problemet.

Bolaget Pouchguard har tagit fram en prototyp för en snusdosa som låser sig själv - så att användaren måste vänta till exempel en timma med nästa prilla.

"Snusa för mycket är varken bra eller gott och vi själva gör det alldeles för mycket. Vi ville skapa en produkt som hjälper snusare att kontrollera sitt beroende för att dels spara pengar men också för att göra det till en mer vettig grej. Vi tror det är enklare att sluta eller trappa ner om det är roligt", säger Pouchguards medgrundare Rasmus Andersson.

Såhär funkar produkten:

Efter att användaren fyllt dosan med snus låser den sig automatiskt i tidsintervaller. Genom att koppla ihop den med din telefon kan du välja hur ofta dosan ska låsas.

Bolaget vill nu ta in cirka 250.000 kronor från crowdfundingplattformen Indiegogo, för att ta snusdosan i produktion.

“Vi har jobbat med det i drygt det halvår. Vi har alla kompetenser som behövs för att komma i mål och vi är säkra på att vi kommer att den i produktion", säger medgrundaren Max Hultberg.

Den stora frågan kvarstår dock: Kan man inte bara låta bli att snusa så mycket i stället?

"Det är så lätt hänt när man sitter på jobbet att man bara langar in snus efter snus utan att tänka på det. På det här sättet stoppar man det beteendet", säger Rasmus Andersson.

Behöver världen den här produkten?

"Det tycker vi absolut. Det är väldigt väldigt svårt att trappa ner på att snusa, för att inte tala om att sluta snusa. Och ungefär 19 procent av Sveriges män gör det, så det finns ett behov", säger Max Hultberg.

Läs mer