Skatteverket och Kronofogden köper julklapp för miljoner – från krisande Goyada

Goyada
Skatteverket och Kronofogden köper julklapp för miljoner – från krisande Goyada

Katrin Westling Palm, generaldirektör Skatteverket. Foto: Tomas Oneborg / SvD & Istockphotos.com

Tobias Blixt

Reporter

“Under all kritik."

Breakit har flera gånger under det senaste året skrivit om Goyada och deras systerbolag Cashcom. Bolagens verksamhet består till stor del av att ge ut presentkort åt olika företag och köpcenter, men det senaste året har bolagen befunnit sig i flera ekonomiska tvister. Bland annat har bolaget begärts i konkurs av bland annat Telia, Spotify och Intersport.

Nu skriver Expressen att Skatteverket har köpt presentkort från Goyada via deras sajt Anygift. Presentkorten skulle användas som julklappar till de anställda på både Skatteverket och Kronofogden. Totalt har myndigheterna köpt presentkort för närmare 5 miljoner kronor, detta trots att bolaget vid tidpunkten hade skatteskulder på 1,68 miljoner kronor. Det fanns också skulder på 1,48 miljoner kronor i enskilda mål, skriver tidningen.

“Jag fick en chock, jag trodde att jag slagit in fel företag”, säger en anställd inom Kronofogdemyndigheten till Expressen som bestämde sig för att kolla upp bolaget. 

I en uppföljande artikel kan Expressen däremot rapportera att Goyada under gårdagen betalade hela skatteskulden. Samtidigt hade Skatteverket under samma dag valt att återkalla Goyadas F-skattsedel, något som gör det svårt för bolaget att bedriva sin verksamhet.

Upprörda känslor på Skatteverket

Flera av de anställda på myndigheterna uppges vara upprörda över valet av bolag i samband med julgåvan.

“Under all kritik att göra en upphandling med ett restfört bolag när vi arbetar för en sund konkurrens i samhället”, säger en tjänsteman inom Kronofogdemyndigheten.

Efter det ursprungliga avslöjandet har de aktuella myndigheterna och företaget fört en dialog, heter det. Det verkar i dagsläget vara oklart om de anställda på Skatteverket och Kronofogden kommer att få sin julklapp eller inte.

"Det är för tidigt att föra en diskussion kring att stoppa utskicken av julklappen innan vi vet utfallet av den dialog som Kammarkollegiet för med leverantören", säger Lars Aden Lisinski, pressekreterare på Skatteverket.

Det är Kammarkollegiet som ansvarat för den ursprungliga upphandlingen med företaget, vilket har gjort det möjligt för Skatteverket att handla presentkorten utan att göra en egen upphandling.

Enligt Expressen har Goyada begärts i konkurs av bland andra Telia och Spotify för flera obetalda skulder. Två konkursförhandlingar ska äga rum i Stockholms tingsrätt under torsdagen.

Expressen har sökt Goyadas vd.

Läs fler artiklar
LÄS MER