Sök

Annonssamarbete med NetSuite

Handhelds grundare om att växa med ett globalt affärssystem: "En otrolig fördel"

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

När ett tillväxtbolag går in i en fas med kraftig internationell expansion är det viktigt att affärssystemen hänger med. För Handheld, som dessutom har tusen olika partners och en komplex produktionsprocess, har systemet från Oracle Netsuite räddat många timmar av frustration.

Handheld grundades i Lidköping 1997 av Jerker Hellström, som redan hade en bakgrund inom försäljning av stryktåliga mobila datorer. Kunderna var bland annat bolag inom transportindustrin, gruvnäringen, sjukvård, bygg och anläggning. 

Med åren följde ökade insikter kring kundpreferenserna, och 2006 fattades beslutet att börja med egen tillverkning. Sedan dess har bolaget tagit fram åtskilliga smartphones, tablets och olika typer av handdatorer med extra fokus på att tåla tuffa arbetsmiljöer och extrema temperaturer. 

Idag har Handheld åtta dotterbolag och ett partnernätverk med tusen olika aktörer

Idag har Handheld åtta dotterbolag och ett partnernätverk med tusen olika aktörer. Kombinerat med en virtuell produktionsmodell, där processerna outsourcas till flera olika länder i Asien, ställer det höga krav på ett välfungerande affärssystem. 

Jerker Hellström.

”Sedan 2010 ligger alla processer i Netsuite”, berättar Jerker Hellström. ”Där samlar vi inköp, betalningar, varulager, dokumentation, säljprocesser, ordrar, CRM, priser och så vidare.” 

Läs mer om NetSuites molnbaserade ERP-lösning här

Galen av valutahantering

Netsuite är uppbyggt kring rollfördelningar, så att olika funktioner i bolaget har anpassade användargränssnitt och tillgång till olika typer av information i systemet. 

Valutahanteringen höll på att göra oss vansinniga innan vi bytte system

En stor styrka för Handhelds globala verksamhet är den automatiska konverteringen av valuta som finns inbyggd i systemet. 

”Valutahanteringen höll på att göra oss vansinniga innan vi bytte system”, säger Jerker Hellström. ”Idag behöver vi inte ens tänka på det, utan kan köpa och sälja komponenter i vilken valuta som helst – vi får ändå rapporterna i svenska kronor. Och att göra prisändringar tar idag en bråkdel av tiden.”

Inbyggda lokala skatteregler

En viktig aspekt vid snabb internationell expansion är att hinna anpassa sig efter lokala skatter och lagar. Med Netsuite har det varit en smidig resa för Handheld. 

Att komma igång snabbt och samtidigt följa regelboken är en otrolig fördel

”I princip kan vi sätta upp ett kontor i ett nytt land, och när vi dag två öppnar Netsuite i webbläsaren har vi ett system där allting är anpassat efter lokala bokföringsregler och skattelagstiftning. Att komma igång snabbt och samtidigt följa regelboken är en otrolig fördel,” säger Jerker Hellström.

Byggt för scale-ups med utlandsambitioner

För Patrick Nordling, nordisk säljchef på Netsuite, är Handheld ett perfekt exempel på den typen av kunder som man vänder sig till: snabbväxande bolag som vill expandera på internationella marknader.

”Våra kunder är startups såväl som organisationer med tusentals anställda, och det fina är att systemet kan växa tillsammans med verksamheten. Handhelds utmaningar visar tydligt på styrkan i ett skalbart affärssystem – du kan börja med fem användare ett år och ha 200 användare nästa år. Systemet fungerar på exakt samma sätt.”

När den molnbaserade tjänsten kombineras med modulen Oneworld, innebär det att en Netsuite kan etablera närvaro på i princip vilken marknad som helst i hela världen. 

”Det kan vara komplicerat för snabbväxande bolag att anpassa sig efter lokala regelverk”, säger Patrick Nordling. ”Med vårt system behöver du i princip bara klicka i en ruta att du befinner dig i Spanien eller Tyskland, så sköter systemet resten.” 

Här kan du läsa mer om NetSuites molnbaserade ERP-lösning

Läs mer