Kris för företaget som trycker Sveriges sedlar

Kris för företaget som trycker Sveriges sedlar

Foto: TT/Istockphoto

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Pengarna snart slut för De La Rue, företaget som trycker de svenska sedlarna.

För fyra år sedan lanserades de nya sedlarna från Riksbanken. Men trots att det här gått relativt lång tid är vi många som knappt känner igen dem och ser frågande ut när vi bläddrar mellan 20-lappar och 50-lappar. 

Förklaringen är så klart att Sverige har en av världens mest digitala befolkningar när det kommer till betalningar. Vi betalar med kort eller Swish och ser numera sällan en sedel.

Även om vi svenskar är "värst" så minskar kontantanvändningen i resten av världen också.

Nu är bolaget som trycker de svenska sedlarna (och en tredjedel av alla sedlar i världen), brittiska De La Rue, i djup kris och står inför en rekonstruktion, rapporterar Svenska Dagbladet. 

Bakgrunden är bland annat att man förlorade upphandlingen om brittiska pass efter Brexit och stora nedskrivningar efter att krisdrabbade Venezuela inte betalat sina räkningar.

En väntad vinst har vänts till förlust och aktien har fallit med 80 procent de senaste två åren. Marknadsvärdet har samtidigt sjunkit från motsvarande 11,5 miljarder kronor till 2,2 miljarder, skriver Svd.

Krisen för bolaget ska dock inte påverka de svenska sedlarna, uppger Riksbanken för tidningen.

Bankerna tvingas ta emot kontanter

För bara två veckor sen klubbade Riksdagen igenom ett lagförslag som innebär att de svenska bankerna tvingas ta emot kontanter. 

I en krönika på Breakit varnade Tove Andersson, grundare till Kryptogäris, tidigare i år för vad en framtid utan kontanter skulle innebära.

Läs fler artiklar
LÄS MER