Sök

Voi testar gammal lösning för att användarna ska parkera rätt

VoiElsparkcykel

Fredrik Hjelm, vd på Voi. Foto: TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Har börjat placera ut parkeringsställ på olika platser i Stockholm.

När bolag som Voi och Lime började ställa ut sina elsparkcyklar i Sverige under fjolåret var det med förhoppningar om att användarna själva skulle sköta parkeringen. Men i takt med att bolagen blev allt fler, så växte samtidigt ilskan över att elsparkcyklarna stod i vägen på trottoarerna.

Sedan dess har Voi, Lime, Tier, Circ och en rad andra bolag försökt komma till rätta med problemen. I Stockholm har bolagen skrivit på avsiktsförklaringar med staden för att minska vissa av problemen som har uppstått. Det handlar exempelvis om uppmärkta parkeringsytor där elsparkcyklarna ska ställas, och områden där det helt enkelt inte går att låsa elsparkcyklarna. 

Börjat placera ut ställ för elsparkcyklarna

Nästa steg för att komma åt problemet verkar vara att ställa ut egna parkeringsställ. Alltså såna som man brukar parkera cykeln i, fast anpassade för elsparkcyklar. Det är åtminstone vad Voi har börjat göra på utvalda platser i Stockholm, rapporterar Di Digital. Vois parkeringsställ kommer till en början att placeras ut vid exempelvis museer, nöjesfält och andra populära besöksmål med privata markägare.

Förhoppningarna är däremot att de även ska kunna placeras på offentlig mark i framtiden, skriver sajten.

Sedan starten i augusti 2018 har Voi plockat in 1,3 miljarder kronor i riskkapital och har lanserat i en rad länder ute i Europa.

Läs mer