Sök

Annonssamarbete med Vanbruun.com

Så vet du att din förlovningsring blir perfekt: ”Många köper onödigt dyra diamanter”

Victor Halvarsson, grundare av Vanbruun.com.

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

Han startade succén Vanbruun.com. Nu ger smyckesexperten Victor Halvarsson sina bästa tips till alla kärlekskranka Breakit-läsare.

Går du i förlovningstankar? När det handlar om att ställa Den Stora Frågan till sin partner är det mycket som ska klaffa. Kanske viktigast av allt: Förlovningsringen måste vara perfekt.

Men att hitta den perfekta ringen är inte alltid lätt. Vilken ringstorlek har min partner? Hur stor diamant bör jag, och har jag råd, att köpa? Och vad händer om ringen trots all planering inte passar?

En som dagligen hjälper svenskarna att lyckas med sina frierier är Victor Halvarsson, grundaren av Vanbruun.com. Sedan starten 2013 har sajten vuxit till den största e-handlaren i Sverige när det gäller diamanter och förlovningsringar.

Framgångsreceptet? Den personliga kundkontakten.

”Vi har jobbat helger och kvällar ända sedan sajten lanserades. Vår chatt och support har varit öppen mellan 8-21 sedan dag ett. En närvaro som knappt Apotea har i sin kundtjänst”, berättar den 30-åriga före detta handelsstudenten.

Är det dags? Spana in Vanbruuns förlovningsringar här

En bransch med få stamkunder

Närvaron online har gett resultat. Sedan Victor åkte på sin första juvel- och smyckesmässa i London 2013, och sajten lanserades våren 2014, har omsättningen vuxit från 1,4 miljoner till drygt 50 miljoner. Den allra största delen av omsättningen kommer från just förlovningsringar och diamanter. Att köpa en sten online kan vara upp till 70 procent billigare än att gå till en butik, och tack vare Vanbruuns personliga och snabba service har kunderna rasat in.

”För oss är ’word of mouth’ extremt viktigt. Vi har få stammisar, de flesta köper bara en förlovningsring och sedan en vigselring, så vi måste vara lönsamma från första köpet. Att vi är lyhörda och lyssnar till kundernas önskemål har verkligen betalat av sig för oss”

Vanbruun var först i Sverige med att skicka en storleksmätare hem till kunden

Men hur vet man då egentligen vilken storlek ringen ska ha? Vanbruun var först i Sverige med att skicka en storleksmätare hem till kunden. Men ifall kunden inte vill vira den runt fingret på partnern när denne sover, så kan Victor och hans anställda uppskatta ringstorleken genom att titta på bilder.

”Vi har blivit väldigt duktiga på att avgöra ringstorleken bara med hjälp av inskickade foton. Och om storleken blir fel justerar vi kostnadsfritt, det brukar ta runt tre veckor”, berättar han.

Kan ibland leverera med extremt kort varsel

Att tillverka ringar som ska pryda kunden livet ut är ett känsligt hantverk. Vanbruuns kunder vill ofta ha unika skapelser till sina älskade, och det ställer höga krav på framställningen och leveranskedjan. Trots det levereras ringen vanligtvis inom 22 dagar från beställningen.
”Men vi brukar rekommendera att man beställer åtminstone 1,5 månad innan frieriet, ifall någonting går sönder under tillverkningen. Med det sagt så gör vi alltid vårt bästa för att möta kundernas deadline, hur kort den än är. Ibland har vi lyckats överlämna ringen bara några timmar innan vigseln”, säger Victor och ler.

Vi vill bli Cartiers och Tiffanys motsvarigheter online, med en större känsla av exklusivitet

Vanbruuns kunder är ofta högutbildade män som bor i storstäder, och som vill fria till sina flickvänner. Men Victor ser också en ökning i antalet kvinnor som köper förlovningsringar. Oavsett kund, vill han och Vanbruun erbjuda en lyxkänsla – men för en betydligt billigare peng än i en fysisk butik.

”Vi vill bli Cartiers och Tiffanys motsvarigheter online, med en större känsla av exklusivitet. Inom den kategorin har vi blivit överlägset störst i Sverige”.

Bröllop till våren? Här hittar du de perfekta vigselringarna

Victors tips: Så lyckas du med ringköpet

Jämför rättvist
Det viktigaste är att jämföra äpplen och äpplen. Våra diamanter har det internationella och oberoende certifikatet GIA. Om man går till en handlare vars diamanter inte är certifierade på samma sätt går priset inte heller att jämföra. Det är som att någon skulle sätta ett betyg på sitt eget vin.

Sätt en budget
Många kommer till oss och säger: Jag vill ha en fin ring. Då är det svårt att veta vad vi ska föreslå, när vi inte vet vad kunden har för maxbudget. När vi vet hur mycket pengar kunden är beredd att lägga på ringen så kan vi ge dem den allra bästa ringen utifrån de förutsättningarna.

Köp inte en onödigt dyr diamant
En diamant värdesätts utifrån avsaknad av färg. Ju klarare den är desto dyrare blir stenen. Men många diamanter ser man knappt skillnad på i ett labb, så då är det bättre att lägga pengarna på en större sten istället. Köp en kvalitet som är bra för ögat, inte för papperet.

Fråga en expert
Är du fortfarande osäker på vilken förlovningsring som blir bäst för dig och din partner? Kom till oss på Vanbruun.com så hjälper vi dig att hitta rätt!

Diamonds are forever – läs mer om diamantköp på Vanbruun.com här

Läs mer