Sök

Ny kalldusch för Spotify - stäms på ytterligare 1,7 miljarder

SpotifyMusikRättprocesser

Foto: Spotify

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Den svenska musiktjänsten drabbas nu av den tredje stämningen på kort tid i USA.

Beskeden om nya rättsprocesser mot Spotify duggar rätt. Den 29 december avslöjade den vanligtvis välinformerade musiksajten Billboard att artisten David Lowery stämmer bolaget på 150 miljoner dollar, motsvarande 1,3 miljarder kronor, för brott mot upphovsrätten.

Bara dagar senare, på nyårsaftonen, följde Billboard upp med en artikel om att advokatfirman Gradstein & Marzanno var på väg att lämna in en annan stämningsansökan mot Spotify, med okänt belopp.

Nu kommer ytterligare ett tungt besked för musikföretaget. Den franska nyhetsbyrån AFP rapporterar att en grupp artister har lämnat in en ny stämningsansökan mot Spotify på 200 miljoner dollar, motsvarande 1,7 miljarder kronor.

Samtliga fall handlar om brott mot musikers upphovsrätt, framför allt utebliven utbetalning av royalties.

Spotifys kommunikationschef i Norden, Sofie Grant, har kommenterat rättsprocesserna på följande vis:

”Vi är fast beslutna om att betala låtskrivare och förläggare varenda öre. Dessvärre, speciellt i USA, så är den data som behövs för att bekräfta vilka som är de korrekta rättighetsinnehavarna antingen saknad, felaktig eller ofullständig. I de fall där det inte är tydligt vem som är rättighetsinnehavare så sätter vi av den royalty som vi är skyldiga att betala ut tills dess att vi kan bekräfta identiteterna”, skrev hon i ett mejl till Breakit när den första av rättsprocesserna blev känd.

Hon kommenterar vidare:

”Vi har ett nära samarbete med National Music Publisher Association (organisationen för förlagsrättigheter i USA, reds. anm.) för att hitta bästa möjliga sätt att på ett korrekt sätt betala ut de royaltys vi har satt åt sidan, samtidigt som vi investerar i den tekniska expertis som krävs för att bygga ett heltäckande administrationssystem för förlagen. Så att vi kan lösa det här problemet för gott.”

Läs mer