Sök

Tiktok dolde användare med funktionsvariationer – ville skydda mot mobbning

Tiktok

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Ska ha ändrat reglerna när de själva insåg att de inte var bra.

Den populära appen Tiktok seglade snabbt upp som en storspelare på marknaden för sociala medier. Kinesiska Tiktok, som framförallt är populär hos barn och unga, har lockat hundratals miljoner användare med sitt format där vem som helst kan ladda upp korta filmklipp.

Nu visar däremot läckta dokument som den tyska nättidningen Netzpolitik.org har tagit del av (vilket uppmärksammats av SVT) att den Tiktok inte lät personer med exempelvis funktionsvariationer ta plats i det offentliga flötet på plattformen. Även användare som ansetts vara queer eller överviktiga ska ha dolts från huvudflödet.

Enligt Netzpolitik.org var tanken från Tiktok att skydda personerna mot nätmobbning.

Ändrade reglerna

Tiktok ska själva ha insett att deras metod inte var bra och reglerna ska vara ändrade. Själva dokumenten som Netzpolitik hänvisar till var däremot från september i år. Det ska också vara oklart om listan som de här användarna hamnade på har tagits bort ännu eller inte.

Tiktok har fått kritik i omgångar det senaste året. Politiker i USA och Sverige har varit oroliga för att användarnas uppgifter ska hamna i fel händer. De har också kritiserats för att ha stängt av en användare efter att hon kritiserat Kinas interneringsläger och för att att ha samlar in användaruppgifter från barn. 

Vill ni höra mer om det så kan ni lyssna på det senaste avsnittet av Breakits Podcast.

Läs mer