Perceptilabs landar tunga investerare – flyttar sin AI-startup till USA

Perceptilabs AI
Perceptilabs landar tunga investerare – flyttar sin AI-startup till USA

Foto: Press

Tobias Blixt

Reporter

Vill göra maskininlärning enklare att använda.

Ett enkelt “dra och släpp”-system för maskininlärning, det är vad svenskarna Martin Isaksson och Robert Lundberg har byggt upp med sitt Perceptilabs de senaste åren. Nu är de redo att ta nästa steg och plockar in 20 miljoner kronor från tunga riskkapitalbolag.

Redan idag samarbetar företaget, som idag har en betaversion av sin produkt ute, med jättar som Red Hat och Google. 

Men här i Sverige har de flugit lite under radarn. Här är det istället Peltarion och deras produkt som har stulit strålkastarljuset (kanske inte så konstigt med tanke på att de har fått in hundratals miljoner i riskkapital).  

Marknaden finns i USA

Men Perceptilabs har inte heller Sverige som sitt främsta fokus. Faktum är att de håller på att flytta verksamheten till Silicon Valley i Kalifornien.

“Vår marknad är kort och gott där borta”, säger Martin Isaksson när jag når honom på telefon.

“Jag är i Sverige nu för att fixa visum faktiskt. Samtidigt jobbar vi med en stor kund i Sunnyvale nu, så jag fick sitta uppe hela natten. Men det får bli så medans jag är kvar i Sverige.”

Grunden till Preceptilabs lades under ett hackathon i Finland 2016 där Martin Isaksson och Robert Lundberg, som båda var KTH-studenter, skulle ta fram en AI-tjänst för att spåra fiskstim.

De insåg snabbt att de inte skulle hinna bygga denna AI-tjänst och bestämde sig för att skapa ett spel istället för att göra uppgiften, men då föddes också idén om att skapa en produkt för att underlätta för andra att bygga AI- och maskininlärningsmodeller.

“Vi började bygga produkten 2017 och släppte en tidig alpha-version i mars 2018. På två veckor fick vi 150 nedladdningar och kontaktades av Amazons maskininlärningsteam, av Nvidia, Microsoft i Sverige och Google i San Francisco", säger Martin Isaksson.

"Det var väldigt het med maskininlärning då.”, säger Martin Isaksson.

Backades av affärsänglar

Först in i bolaget var de två affärsänglarna Hans Victor och Henrik von Schoultz. Men när de två grundarna nu flyttar över verksamheten till USA och ska expandera med fler anställda så behöver de mer kapital.

Därför tar de nu in 20 miljoner kronor från riskkapitalbolagen Luminar Ventures och Brightly Ventures. Även Hans Victor, Henrik von Schoultz och Sting är med i rundan.

“Vi var i ett läge att vi behövde utöka teamet, vi hade för mycket på våra bord och vi behövde också flytta över verksamheten till USA. Nu har vi två anställda som jobbar i New York och en i Seattle. Målet är att flytta över hela verksamheten”, säger Martin Isaksson.

Målen framöver är att utveckla verktyget för att det ska bli skalbart och att bygga upp ett community kring tjänsten.

Vad har ni för fördelar av att jobba med Red Hat och Google?

“Om vi tar Google som exempel. De letade efter en partner som gör det lättare att modulera och bygga modeller inom maskininlärning. De de var i kontakt med ett annat företag innan de hittade oss, men deras plattform var för restriktiv. Det blir en verifikation för oss och andra att det här är något som Google har godkänt.“

Förra året omsatte Perceptilabs 430.000 kronor och gjorde en förlust på 196.000 kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER