Sök

Kinesiska investerare shoppar loss i Sverige – här är techbolagen de satsar på

Kina

Ebba Ljungerud, vd för Paradox och Daniel Ek, vd på Spotify. Foto: Istockphoto

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Spotify, Paradox interactive och Fatshark. Det är några exempel på svenska techbolag som de senaste åren fått kinesiska ägare.



Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har nyligen gjort en sammanställning av alla svenska företag som har kinesiska ägare. Detta eftersom att kinesiska investerare har blivit allt mer intresserade av Sverige. Bara under de tre senaste åren har 51 företag eller privatpersoner från det stora landet i öst köpt in sig i svenska bolag. 

”Det förvånade mig att det var så många små kvalificerade forskningsbolag som har köpts upp av kinesiska bolag. Bioteknik, elektronik och industriprodukter är de vanligaste branscherna”, säger Oscar Almén, en av utredarna på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, som varit med och gjort kartläggningen till Svenska Dagbladet.

Breakit har lusläst rapporten och sammanställt en lista över de svenska techbolag som kinesiska investerare satsat i de senaste åren. Här hittar ni hela listan.

Amanzitel 

Redan 2011 la det kinesiska bolaget Dingli Communications vantarna på Helsingborgsbolaget Amanzitel som säljer produkter och lösningar till olika typer av datanätverk. Dingli Communications äger 51 procent av aktierna i bolaget. 

Paradox interactive

Tencent, som är ett av världens största internetföretag med verksamheter inom bland annat sociala medier, e-handel, mobilspel, köpte in sig i spelutvecklingsbolaget Paradox Interactive I maj 2016. Tencent betalade 172 miljoner kronor för 5 procent av aktierna. 

Tain

2016 köpte kinesiska Betting promotion Holding upp 100 procent av aktierna i svenska online-spelbolaget Tain. 

Leax Arkivator Telecom

I maj 2017 sålde bolaget som bland annat utvecklar, tillverkar och säljer produkter för trådlös kommunikation, 80 procent av sina aktier till Hongkongbaserade investeringsföretaget HF Overseas. 

Spotify

I december 2017 kom nyheten om en jätteaffär mellan Tencent och svenska musikstreamingtjänsten Spotify. Upplägget var att Tencent Music Entertainment (TME) och Spotify förvärvade nya aktier i respektive bolag. Betalning skedde i kontanter och det rörde sig om minoritetsposter där Spotify blev delägare i TME. Samtidigt fick både TME och moderbolaget Tencent aktier i Spotify. Tencent ökade sitt ägande 2019 och äger nu 9,5 procent i Spotify.

Fatshark 

Fatshark har gjort sig ett namn inom spelvärlden som utvecklare bakom de populära Warhammer Vermintide-spelen. I januari i år blev Tencent ny storägare i bolaget. Totalt äger Tencent aktier för 500 miljoner kronor och kontrollerar därmed 36 procent av kapitalet och rösterna i Fatshark. I samband med affären ökar dessutom spelstudions värde till cirka 1,5 miljarder kronor.

Sharkmob

I maj i år köpte Tencent upp spelbolaget Sharkmob. Tencent äger nu 100 procent av bolaget.

Några andra, lite mindre techiga bolag, som Breakit bevakar och som har kinesiska ägare är:

JC Sverige

Krisen i den klassiska klädkedjan JC nådde sin kulmen i slutet av april när rekonstruktionen i bolaget avbröts och bolaget försattes i konkurs.  Bolaget ägs sedan 2013 till 100 procent till kinesiska Denim Island AB. 

Oatly

2016 köpte China resources Verlinvest Health Investment 30 procent av Oatly, som säljer havredryck.

Acne

2018 köpte Hongkongbaserade IT Group 10,9 procent i det svenska modebolaget Acne.

FOTNOT: I november 2019 köpte Tencent in sig i Skövdebolaget Stunlock Studios och blev största ägare. 

Läs mer