Stor klimatstrejk samtidigt som Black Friday väntas slå rekord

e-handelBlack Friday

Klimatdemonstration vid Medborgarplatsen i Stockholm i september. Foto: TT

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Klimatrörelsen Fridays for future väntas manifestera på 135 platser i Sverige idag. Samtidigt pågår köpfesten kring readagen Black Friday.

Strejken är global och är utlyst inför FN:s klimattoppmöte COP25 i Madrid som startar på måndag.

I Göteborg väntas mellan 5 och 10.000 demonstranter dyka upp och polisen varnar för begränsad framkomlighet. 

"Med tanke på att så många beräknas delta i demonstrationen, att det är Black Friday och starten på julhandeln kommer det att bli trångt i centrala stan", säger Anders Börjesson, biträdande polisområdeschef i Storgöteborg i ett pressmeddelande.

Black Friday-försäljningen förväntas i år öka med nästan 15 procent och omsätta drygt sju miljarder kronor, enligt Svensk handel.

Försäljningen under dygnets första timme ökade med 1700 procent jämfört med en genomsnittlig dag, enligt statistik som betaltjänsten Klarna publicerade på fredagsmorgonen. 

Just Black Friday är något som många i klimatrörelsen tar avstånd mot. En grupp som protesterar mot den amerikanska köpdagen är aktivistgruppen Extinction Rebellion. De har flaggat för att de kommer att inleda en nationell koordinerad aktion i protest mot det nuvarande handelssystemet samtidigt som butikerna öppnar för Black Friday, skriver TT. 

Läs mer