Sebastian Siemiatkowski: Jag är nykter alkoholist

Klarna
Sebastian Siemiatkowski: Jag är nykter alkoholist

Sebastian Siemiatkowski, vd och medgrundare av Klarna. Foto: Ann Jonasson.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Klarna-grundaren talar ut om sina missbruksproblem i stor DN-intervju.

Han är en av Sveriges mest framgångsrika techentreprenörer och har byggt upp ett bolag värt över 50 miljarder kronor.

Men bakom succéfasaden har Sebastian Siemiatkowski upplevt ett stort mörker både hos sig själv och bland sina närmaste.

I en öppenhjärtig intervju i Dagens Nyheter berättar han nu för första gången om sina alkoholproblem.

“Jag är nykter alkoholist. Jag kan inte hantera alkohol”, säger han i intervjun och berättar samtidigt att hans far dog i förtid på grund av ett missbruk:

“Vi såg ju alla hur deprimerad han var, hur han drack för mycket, tog för mycket tabletter. Det slutade med att han tog en överdos av tabletter och samma dag som han dog skickade han ett brev till mig”.

Även Klarna-grundarens farfar dog i sviterna av ett missbruk.

När Sebastian Siemiatkowski precis fyllt 30 år tog han beslutet att sluta dricka alkohol. Hans fru Nina Siemiatkowski hade också stor inverkan på det livsbeslutet berättar Sebastian i DN-intervjun:

“Jag insåg inte själv att jag inte kunde hantera alkohol. Det var hon som sa: Det här funkar inte. När jag slutade gjorde jag det först för henne. Men sedan, efter ett tag insåg jag också att – shit, det här hade gått åt skogen om jag hade fortsatt”.

DN-journalisten Linus Larsson frågar i slutet av intervjun Sebastian Siemiatkowski om han känner att han insåg problemet i tid. Sebastian Siemiatkowski svarar:

“Absolut. Jag är så tacksam för det. Jag var bara runt 30 år gammal och hade inte hunnit göra så mycket dumma saker. Jag hade inte hunnit förstöra mitt liv. Det är en helt annan sak att inse det när man är 55. Jag är så otroligt tacksam att jag fick den insikten i tid”.

Läs fler artiklar
LÄS MER