Sök

Spotify stäms på 10 miljarder kronor i USA

Spotify

Daniel Ek, Spotify. Foto: Henrik Montgomery/TT & Istockphotos.com.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Anklagas för att inte ha betalat ut royalties till musikbolag.

Ett musikbolag för indieartister, Sosa Entertainment, har tillsammans med sitt systerbolag Pro Music Rights valt att kräva Spotify på över 1 miljard dollar, närmare 10 miljarder kronor, i USA.

Det rapporterar Music Business Worldwide

Anledningen till stämningen ska enligt Jake Noch, ägare till de båda bolagen, vara att Spotify inte har betalat ut royalties för fler än 550 miljoner strömningar på plattformen. 

Fick sina låtar raderade

I stämningsansökan går det att läsa att Spotify bland annat ska ha raderat alla låtar från bolagets artister från plattformen “utan förvarning” kring maj 2017. De ska inte heller ha fått någon förklaring till varför låtarna försvann eller haft någon chans att själva uttala sig om fallet.

Anledningen till att låtarna raderades ska ha varit att bolagets låtar hade streamats onaturligt många gånger och manipulerats. Därför ska Spotify inte ha betalat för de 550 miljoner strömningar som bolaget nu kräver ersättning för.

Som ett belägg för att deras strömningar ska ha varit äkta skriver bolaget att en av Sosas låtar under den här perioden har förekommit på den populära spellistan New Music Friday.

Tappade samarbetspartners

Utöver uppgifterna om missade royalties, så hävdar Sosa Entertainment också att Spotifys anklagelser om att deras siffror skulle vara manipulerade ska ha fått stora konsekvenser för företaget.

Bland annat för att musikrättighetsorganisationen Merlin avbröt sitt samarbete med Sosa. De ska i sin tur också ha rekommenderat andra plattformar att ta bort låtar och artister från Sosa.

Enligt Sosa ska Spotifys beslut att radera bolagets musik dessutom hindrat dem från att dra nytta av Merlins ägande i Spotify. Merlin sålde sina aktier i Spotify i samband med börsnoteringen i New York, en andel som enligt uppgifter till Music Business Worldwide ska ha värderats till över 100 miljoner dollar. 

Eftersom att Sosas musik raderades från Spotify, fick de ingen chans att ta del av den summan, något som andra medlemmar i Merlin fick, skriver sajten.

Sosa hävdas också att Spotify ska efteråt ska ha fortsatt att spela bolagets låtar hundratusentals gånger utan något avtal.

Det är inte första gången som Spotify stäms. De har tidigare varit inblandade i tvister med både Warner Music Group och musikförlaget Wixen.

Läs mer på Music Business Worldwide

Spotify har inte velat ge några kommentarer om stämningen enligt sajten.

Breakit söker Spotify för en kommentar.

Läs mer